04.03.2021, 11:56

Завод для переробки сміття, нові тролейбусні лінії та відновлення Бельгійської лікарні: Гайдай розповів про плани

Луганская, Гайдай

Луганщина є однією з кращих з реалізації та якості виконання робіт за "Національним проектом "Велике будівництво" за 2020 рік. Очільник області розповів про плани на поточний рік.

Керівник Луганської обласної державної адміністрації - керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай розповів про плани на 2021 рік, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу ЛОДА.

За його словами, у поточному році повинні відремонтувати всі основні дороги Луганщини. Також у 2021 році розпочнуться роботи у так званому Старобільському трикутнику - між Сватовим, Сєвєродонецьком та Старобільськом. 

Розпочався процес обстеження ділянок, де пролягатимуть міжміські тролейбусні маршрути. "Раніше цей проект називали фантастикою. Однак вже незабаром ми будемо замовляти технічні умови. Сподіваюся, до літа зможемо оголосити тендер", - сказав Гайдай.

Щодо аеропорту, будівництво якого анонсував Зеленський, Гайдай уточнив, що він швидше за все буде розташований на території Донецької області. З Сєвєродонецька до об'єкта можна буде дістатися за півтори години.

"Але аеропорт потрібен. Бо це ще один крок до підвищення інвестиційної привабливості Луганщини. Упевнений, що тоді нашим міжнародним партнерам буде легше приймати рішення щодо надання допомоги – дістатися до Луганщини стане простіше", - підкреслив керівник області.

У 2021 році має завершитися розробка проектно-кошторисної документації та відбутися тендер на будівництво військового містечка на базі аеропорту у Сєвєродонецьку. Він додав, що зараз триває лобіювання підписання угоди з будівництва обласної клінічної лікарні.

За словами Гайдая, проектом відновлення Бельгійської лікарні у Лисичанську зацікавився президент Європейської Ради Шарль Мішель, який 2 березня в ході робочої поїздки відвідав Луганську область разом з Володимиром Зеленським.

"Це питання обговорювалося досить серйозно. Причому озвучив його сам Шарль Мішель... Тому зараз ми домовилися з послом України в ЄС про те, що він особисто лобіюватиме це питання. Сам президент ЄС - бельгієць, тому для нього відновлення спадщини виявилося важливим, а для нас так тим більше. Будемо сподіватися, що і це питання зрушиться з "мертвої точки", - зазначив Сергій Гайдай.

Також глава Луганщини розповів, що в регіоні знайдено місце під будівництво сміттєпереробного заводу. Гроші на підготовку проектно-кошторисної документації в області також є, зараз триває пошук коштів для фінансування. За словами Гайдая, підходяща під будівництво заводу ділянка знаходиться під Лисичанськом.

"Це територія знаходиться далеко як від самого Лисичанська, так і від населених пунктів, що знаходяться поруч, тому під будівництво подібного підприємства підходить ідеально. Ми займаємося цією проблемою, але крім екологічних питань перед нами стоїть ще один - бізнес-підхід. Інвестори не будуть вкладати гроші в будівництво сміттєпереробного заводу, який не зможе приносити дохід. У нас, на жаль, не залишилося таких великих міст, як Луганськ, де компактно в одному місці проживає багато людей, а в сільській місцевості взагалі органіку не викидають, у багатьох є домашні тварини, які її з'їдають, або відходи йдуть на добриво. А папір, скло або пластик в цій місцевості використовують в порівняно невеликій кількості", - зазначив Сергій Гайдай.

Щодо питання щодо ремонту об'їзної дороги та відновлення зруйнованого мосту в районі Содового заводу Гайдай відповів, що ЛОДА не може витрачати бюджетні гроші на об'єкт, який не перебуває на балансі області. На сьогодні - міст в районі колишнього Содового заводу ні у кого не знаходиться на балансі і через відсутність документів на цей об'єкт неможливо почати його ремонт.

"Якщо відновити дорогу біля Содового, це буде хороша коротка дорога і ми таким чином і розвантажимо Лисичанськ, щоб не їхав транспорт через все місто, і це буде комфортно для перевізників і власників автомобілів. Але ми знаємо, що там є зруйнований міст, він зараз не стоїть ні у кого на балансі. Ми шукаємо якісь юридичні аспекти, щоб забрати на баланс цей міст і мати можливість його відремонтувати", - сказав Гайдай.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: