04.03.2021, 15:46

В Україні виявили два випадки британського штаму COVID-19

ковид

В Україні вперше зафіксували британський штам COVID-19. Обидва випадки виявлені в Івано-Франківську.

Про це на прес-конференції повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає Час Пік.

"Четвертого березня Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського НАН виявив два мутованих коронавіруси, які відповідають британському варіанту. Мутацію виявили у зразках, відібраних два тижні тому у хворих в Івано-Франківську. Зафіксована циркуляція британського штаму, який швидше передається від людини до людини. Це є одним з пояснень, чому вірус лютує в західній Україні", - розповів Ляшко.

Він зазначив, що про виявлення нового штаму COVID-19 вже повідомлено у ВООЗ.

Крім того, інформацію про британський штам COVID-19 підтвердила завідуюча відділом респіраторних інфекцій Інституту епідеміології Алла Мироненко в ефірі "Суспільного".

"Ми отримали результати секвенування двох хворих з Франківщини. Матеріал був відібраний 18 та 19 лютого. Ми виявили повний збіг коронавірусу цих хворих з британським варіантом. Ми підозрювали, що поширення захворюваності в західних областях обумовлено саме новим штамом коронавірусу. Вчора отримали в Інституті підтвердження цього", - сказала Алла Мироненко.

Вона зазначила, що за даними ВООЗ, британський штам COVID-19 не призводить до більш важкого перебігу хвороби. Особливість його в тому, що він швидко поширюється.

Читайте також: Не менше 10 000 щеплених на добу: у МОЗ поставили нове завдання з вакцинації

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик