06.03.2021, 09:26

Вікові дуби та "кучеряві скелі": Унікальні пам'ятки природи "Айдарська тераса" та "Баранячі лоби" на Луганщині

Уникальные памятники природы "Айдарская терраса" и "Бараньи лбы"

У Луганській області знаходяться 12 археологічних пам'яток національного значення. Новоайдарський район - географічний центр Луганської області. Візитною карткою району є мальовничі пам'ятки природи - "Айдарська тераса" та природно-археологічна пам'ятка "Баранячі лоби".

Донбас є унікальним природним регіоном. На його території знаходяться незвичайні геологічні та гідрологічні, фізико-географічні та біологічні об'єкти, які без сумніву заслуговують на увагу дослідників та туристів, повідомляє Час Пік.

Пам'ятник природи "Айдарська тераса"

Новоайдарському району належить 153 тис. га екологічно чистих земель, у т.ч. 36 тис. га лісів з мисливськими угіддями. Через район протікає одна з найчистіших річок України - Айдар, водна перлина Донбасу. Район багатий на підземні водні запаси, озера та річки.

"Айдарська тераса" розташована поблизу села Айдар-Миколаївка.

"Айдарская терраса"

Пам'ятка природи загальнодержавного значення являє собою вузьку смугу заплавних лісів в комплексі з озерами та болотами, на яких росте багата прибережно-водяна флора.

Цей мальовничий ліс заплавних вікових дубів розкинувся на 100 гектарів в долині річки Айдар. Тут ростуть надзвичайно рідкісні дубові насадження.

"Айдарская терраса" "Айдарская терраса"

Місця тут багаті грибами, ягодами та всілякою живністю. Тому мисливці, грибники, рибалки, туристи та просто любителі активного відпочинку давно облюбували "Айдарську терасу".

На території "Айдарської тераси" відчувається вся велич та сила первозданного навколишнього середовища. Заповідна зона охороняється Законом України.

"Айдарская терраса" "Айдарская терраса"

Скелі "Баранячі лоби"

Геологічна пам'ятка природи "Баранячі лоби" - це унікальні вапнякові скелі висотою до 50 м, які розташовані на правобережжі річки Айдар. Площа цієї геологічної пам'ятки природи займає близько двох гектарів.

Скелі утворені на розломі крейдяних гір Донецького кряжу з виступаючих на поверхню корінних порід - крейди та мергеля - згладжених та відполірованих рухом льодовика. Схили, які звернені в бік руху льодовика - досить гладкі та пологі, а протилежні – обривисті та нерівні.

Піднімаючись вгору по скелях, можна відшукати невеликі "печери" - поглиблення, які свого часу використовувалися як сховища, а також помилуватися видом на навколишні діброви "Айдарської тераси" та річку Айдар. А вночі "Баранячі лоби" перетворюються на справжню обсерваторію - з вершини скель можна милуватися мільярдами зірок.

Скелі "Баранячі лоби" - унікальне місце для піших прогулянок та фотографій.

"Бараньи лбы" "Бараньи лбы" "Бараньи лбы"

Цікавий факт

Новоайдарські "кучеряві скелі" (як їх ще іноді називають) отримали своє ім'я за незвичайну форму. Якщо подивитися з одного боку на цей геологічний пам'ятник природи, то він дійсно схожий на чотирьох величезних баранів, які скам'яніли стоячи впритул один до одного.

Колись мільярди років тому на цьому місці вирувало доісторичне море. Тепер про колишню міць водної стихії нагадують лише мергельні відкладення висотою до 50 метрів. 

У 1993 році біля підніжжя "Баранячих лобів" встановлено пам'ятний знак жертвам Голодомору - один з двох пам'ятників у Луганській області жертвам Голодомору 1933-1934 рр. в Україні.
"Бараньи лбы"

На вершині "Баранячих лобів" сховалася красива каплиця Св. Миколая Чудотворця.

"Бараньи лбы"

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик