07.03.2021, 08:22

Перевірте, як працює ваш мозок: оптичні ілюзії, здатні обдурити наші очі і розум

Ольга Романец | Все новости автора
иллюзии

Оптичні ілюзії кидають виклик нашому сприйняттю реальності: те, що здається істинним в даний момент, виявляється помилковим.

У цій статті ми зібрали деякі з блискучих оптичних ілюзій, які можуть легко обдурити наші очі і розум .

Ефект Чабба

Як ви можете бачити на зображенні нижче, коли текстурований об'єкт поміщений на простий сірий фон, він здається більш контрастним, ніж коли той же самий об'єкт поміщений на висококонтрастний текстурований фон.

Одним з пояснень цієї поширеної зорової помилки є "недосконале пропускання" - стан, при якому мозок повинен орієнтуватися в невизначеності для візуального сприйняття, наприклад, при перегляді чого-небудь через туман або здалеку. Коли на сітківку падає недостатньо світла, наш мозок намагається визначити справжній колір або контраст об'єкта, роблячи недосконалу (і часто неточну) інтерпретацію.

иллюзия

Тіньова ілюзія

У цій знаменитій візуальній ілюзії квадрат, позначений літерою "А", виглядає набагато темніше, ніж "Б", вірно? Але насправді вони одного і того ж відтінку.

Тут ситуація для візуальної інтерпретації на шахівниці складна: є світло, що йде на поверхню, потім є тінь, що відкидається циліндром, і як світлі, так і темні квадрати під тінню.

иллюзия .

Бузковий мисливець

Подивившись на хрест в центрі цього зображення протягом 20 секунд і ви почнете бачити або зелену точку, що біжить по колу, або зелену точку, що кружляє навколо, як би стираючи пурпурні точки на сірому тлі. Якщо ви перемістите погляд, пурпурні точки з'являться знову.

Бузковий мисливець - це перш за все ефект "негативного залишкового зображення сітківки", який виникає, коли наша перцептивна система адаптується, щоб заповнити пробіл, залишений "залишковим зображенням" додаткових відтінків на нейтральному тлі. В цьому випадку зникнення бузкових точок призводить до появи додаткового кольору (зеленого).

иллюзия

Ілюзія Поггендорфа

Подивіться на зображення зліва: чи здається, що чорна лінія збігається з синьою? Насправді чорна лінія збігається з червоною, як показано на малюнку праворуч.

Хоча до цих пір жодна теорія задовільно не пояснила цю візуальну помилку, переважає думка, що наш мозок намагається інтерпретувати 2D-зображення з 3D-властивостями і спотворює глибину між лініями.

иллюзия

Столи Шепарда

Коли ви дивитеся на дві стільниці нижче, вони здаються дуже різними за розміром і формою? Чи повірите ви, що ці дві стільниці абсолютно однакові?

У цій ілюзії помилка сприйняття була викликана тим, що наш мозок не міг не зробити 3D-інтерпретацію 2D-зображень і сприймати дуже різні розміри через ракурс перспективи: чим ближче об'єкт знаходиться на відстані, тим більше він на нашій сітківці.

иллюзия

Неможливий тризуб

Подивіться уважно: три зубці чудесним чином перетворюються в два на кінці вилки. Чим більше ви на неї дивитеся, тим більше неймовірною вона стає. Як це відбувається?

Лінії з'єднані в кінці, щоб створити ілюзію зубця. І оскільки наш розум схильний відтворювати тривимірні образи з плоского 2D-зображення, це створює ілюзію глибини.

иллюзия

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: