08.03.2021, 16:03

На Закарпатті критична ситуація з COVID-19, медичній системі загрожує колапс

Марина Началова | Все новости автора
коронавирус

На Закарпатті дуже складна епідемічна ситуація, для ковідних хворих не вистачає місць у реанімації та кисню.

Про це заявив головний лікар обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Юрій Яцина під час брифінгу в облдержадміністрації, передає Час Пік з посиланням на прес-службу Закарпатської ОДА.

"Сьогодні у нашому закладі лежать 120 пацієнтів, які потребують кисневої терапії. 60 з них повинні лежати в реанімації. А в самій реанімації у нас всього 6 ліжок і розширити її неможливо. Щодня у нашому закладі використовують 25-30 кисневих балонів, зранку у нас залишалося всього 5. Цього вистачить години до 16-ї не більше. І що скажете мені з цим робити? Як рятувати життя?" - заявив Яцина.

За його словами, відомі випадки, коли люди, маючи позитивний тест на коронавірус, гуляють по місту, ходять у магазини, зустрічаються з родичами і поширюють так хворобу. Головний лікар закликав мешканців регіону схаменутися.

"Мені байдуже, чи вірите ви в цю недугу! Ми з моїми колегами опираємося на доказову медицину. І щодня зустрічаємося зі смертю. Просто одягніть маску, дотримуйтеся дистанції – це ж не так важко! Допоможіть нам, бо наприкінці тижня будемо мати колапс!" - сказав Яцина.

У свою чергу, головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк заявив, що ситуація на Закарпатті більш ніж критична: кожен день від COVID-19 помирає 12 людей.

Поляк повідомив, що за минулий тиждень кількість хворих зросла на 24% - щодня виявляють понад 500 нових випадків коронавірусної інфекції.

За його словами, захворюваність дітей збільшилася на 5%. Поступає багато хворих у віці 35-45 років, які, на жаль, також помирають. Усі палати інтенсивної терапії на сьогодні  у закладі заповнені - вільних місць немає.

"Така ситуація має спонукати закарпатців серйозно задуматися та бути свідомими у дотриманні всіх карантинних обмежень", - наголосив Поляк.

Зазначимо, що з 8 березня на Закарпатті діє "червоний" рівень епідемічної небезпеки.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу зафіксували понад п'ять тисяч нових випадків COVID-19.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик