08.03.2021, 20:29

Сонце буде вставати серед ночі? Що чекає на українців після скасування переведення годинників

Марина Началова | Все новости автора
рассвет

У Верховній Раді мають твердий намір скасувати сезонне переведення годинників в Україні. Якщо закон буде прийнято у другому читанні, наша країна буде цілий рік жити по "зимовому" часу.

Разом з ініціативою народних депутатів, з'явилася дискусія в суспільстві про те, чи не стане гірше після скасування переведення годинників, передає Час Пік.

Якщо Україна буде влітку жити по "зимовому" часу, світанки і заходи відбуватимуться раніше. Особливо не пощастить жителям східних областей.

Видання "КП в Україні" змоделювало "розклад" світанків і заходів у різних регіонах України в найдовший світловий день року - 21 червня, якщо Верховна Рада таки скасує переведення годинників.

Сонце сходить і заходить на заході України приблизно на годину пізніше, ніж на сході. Якщо "зимовий" час буде діяти цілий рік, то жителі сходу України зможуть насолоджуватися "білими ночами" - в день літнього сонцестояння схід Сонця на Луганщині буде припадати на 03:20, а світати почне ще раніше. При цьому захід відбуватиметься вже о пів на восьму - досить рано для літа.

У західних областях світловий день буде більш гармонійний для біоритмів людини. Так, на Закарпатті 21 червня Сонце буде вставати о 04:28, а сідати - о 20:37.

Але якби депутати залишили Україну на "літньому" часі на цілий рік, було б не легше: тоді тяжко довелося б західним областям. Якщо зараз схід Сонця на Закарпатті в останніх числах грудня відбувається о 08:23, то на "літньому" часі взимку там би світало тільки о пів на десяту ранку.

Тож українцям у будь-якому випадку доведеться пристосовуватися. Та й в парламенті вже задумалися над цими нюансами: ініціатор законопроекту "Про обчислення часу" перший віце-спікер Ради Руслан Стефанчук заявив, що регіонам збираються дозволити встановлювати особливості робочого часу.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик