08.03.2021, 22:03

Коли в Україні з'явиться колективний імунітет проти COVID-19: лікар дав прогноз

Марина Началова | Все новости автора
коронавирус украина

За різними оцінками, від 10 до 20% українців уже перенесли COVID-19, а серед працюючого активного населення Києва цей показник перевищує 40%.

Лікар-імунолог Борис Донськой в ефірі телеканалу "Обозреватель" висловився про вакцинацію в Україні та дав прогноз, коли наша країна зможе впоратися з епідемією.

Донськой розкритикував організацію вакцинації в Україні: за його словами, ефективній імунізації населення перешкоджають бюрократичні процеси проходження різних реєстрацій і сертифікацій. На заяву міністра охорони здоров'я Максима Степанова про те, що влітку планується вийти на показник 5-7 мільйонів вакцинацій на місяць, Донськой зазначив, що з нинішніми темпами ті півмільйона доз, що вже лежать на складах, можна колоти до кінця року.

Лікар висловив прогноз щодо формування в Україні колективного імунітету проти COVID-19, враховуючи, що за різними даними від 10 до 20% українців вже перехворіли і мають природний імунітет, плюс невелика кількість тих, хто вакцинувався.

"Судячи з різних рандомізованих досліджень у Києві, то серед активних киян, які працюють, рівень тих, хто перехворів, більше 40%. Тобто до літа ми дотягнемо до певного прошарку, який вже почне формувати колективний імунітет. І я сподіваюся, що в кінці травня - початку червня дуже стрімко знизиться кількість інфікованих", - заявив Донськой.

На його думку, у вересні ще можуть бути якісь спалахи, але, швидше за все, вони будуть регіональними в популяціях, де залишилася велика частка людей, які не перехворіли і не були вакциновані.

"Але якщо ми за літо проведемо активну кампанію вакцинації, особливо серед груп ризику, то ми у вересні можемо про нього навіть не згадати", - підкреслив імунолог.

Нагадаємо, перші українські зірки вакцинувалися проти COVID-19 і розповіли про наслідки.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: