08.03.2021, 23:02

Почалася Масляна в Україні: що не можна робити у святковий тиждень

Марина Началова | Все новости автора
масленица

8 березня стартував Масляний тиждень, який триватиме до 14 березня. Це одне з найдавніших свят слов'ян, яке наші предки відзначали з розмахом.

Традиційно виділяють два періоду Масляної - Вузька (з понеділка по середу) і Широка (з четверга по неділю), повідомляє Час Пік.

У понеділок Масляного тижня традиційно починали пекти млинці і виготовляли опудало з соломи, яке спалювалося в Прощену неділю.

У старі часи весь тиждень Масляної був присвячений різним ігрищам, розвагам, застіллям. Вважалося, що не можна приймати гостей у неприбраному будинку, інакше весь рік у господарстві все буде шкереберть. У перші три дні Масляної ще можна займатися хатніми справами та іншою фізичною працею, проте з четверга всі роботи припинялися.

Вважалося, що на Масляну не можна сумувати і залишатися на самоті. Особливо у четвер, який називався "розгуляй", вважалося поганим тоном залишатися вдома і не брати участь у святкуванні. За народними повір'ями, на голову такої людини обрушаться нещастя.

У народі вірили, що не можна різати млинці ножем - це може накликати біду.

У тиждень перед Великим постом не забороняється вживати їжу тваринного походження, однак переборщувати з нею також не варто. Ще наші предки говорили, що на Масляну не можна їсти багато м'яса, а також пити алкоголь. І в цьому є раціональне зерно, оскільки перед суворим Великим постом організм повинен поступово адаптуватися до більш скромного харчування.

У тиждень Масляної не можна лаятися, лихословити, заздрити, погано думати про близьких. До кінця тижня, який завершується Прощеною неділею, слід залишити злі помисли, пробачити образи, щоб з чистою совістю увійти у Великий піст.

Це цікаво: Звички, які видають бідну людину: заможні так не роблять

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик