10.03.2021, 09:29

Від задоволення до тортур: цікаві факти про лоскіт, які ви не знали

интересные факты о щекотке

Вчені досі не прийшли до єдиної думки про те, чому ми боїмося лоскоту. Одні починають реготати, а інші здригаються при найменшому дотику до певної ділянки на тілі. Так що ж таке лоскіт, звідки він взявся та чому ми його боїмося?

Кожен відповість по-своєму на питання: Чи боїтеся ви лоскоту? Людина відчуває дивні відчуття - начебто смішно, але хочеться, щоб лоскотати припинили якомога швидше. Час Пік розбирається, чому так відбувається.

Що таке лоскіт 

За словами вчених, лоскіт - це вплив на шкірний покрив людини або деяких видів тварин. Відчуття, яке  викликається, звичайно супроводжується загальним збудженням з поривчастим сміхом та масою мимовільних рефлекторних рухів.

При лоскіт обличчя людини зазвичай червоніє, пульс та дихання частішають, а після тривалого лоскотання людина може впасти в знемогу.

Головним нерозгаданим питанням є те, чому людина сміється. Сміх зазвичай асоціюється із задоволенням. Але при лоскіт він виникає безконтрольно. Іноді процес лоскоту навіть може бути неприємним та болючим. Так чому ж ми сміємося?

щекотка

За однією версією, лоскіт - це рефлекторна реакція людини на комах та дрібних тварин, яка так і не зникла в процесі еволюції. Тобто за допомогою лоскоту організм людини захищає його від отруйних істот, які загрожують життю.

За іншою версією, лоскіт є побічним ефектом, який з'явився при розвитку нервової системи. І тепер лоскіт вважається прикордонною реакцією організму на зовнішній вплив - щось середнє між відповідями організму на ласку та біль.

Чому деякі люди, коли їх лоскочуть, поводяться агресивно? На думку вчених з Університету Тюбінгена, лоскіт активує область мозку людини, яка відповідає за очікування болю, тому неконтрольований сміх під час лоскотання не має нічого спільного з веселощами. 

В ході досліджень з'ясувалося, що лоскіт призводить до активації частина мозку, яка контролює рухи обличчя, голосові та емоційні реакції. А також при лоскіт активується гіпоталамус, який контролює температуру тіла, відчуття голоду, втоми та сексуальну поведінку, інстинктивні захисні реакції. 

щекотка

Лоскіт як тортури

Існує кілька видів лоскоту.

Кнісмесіс - так називають легкий лоскіт (пір'їнкою, травинкою). Вчені припускають, що такі відчуття схожі з тими, які людина відчуває, коли по ньому повзе комаха. Так йому легше помітити дрібного жучка на шкірі та позбутися його.

Гаргалезис - так називають лоскіт із застосуванням сили.

В історії були випадки, коли лоскіт застосовувався в якості тілесного покарання. Є свідчення того, що нацисти використовували лоскіт як тортури. Катування лоскотом було поширено у Китаї при допитах ув'язнених.

Також стародавні римляни застосовували особливий вид тортур. Вони зв'язували порушників, занурювали їх стопи у солону воду та змушували кіз злизувати її. Згодом лоскіт ставав дуже болючим.

Є свідчення того, що людина може померти від сміху, а значить можливо, що людина може померти і від лоскоту.

щекотка

Цікаві факти

З віком (приблизно після 40 років) чутливість до лоскоту знижується.

Лоскіт може бути способом досягнення оргазму. Деякі люди від лоскоту збуджуються - таке явище називають кисмолагніей.

Якщо лоскіт викликає сильний сміх, то це призводить до спалювання калорій. Вчені з'ясували, що 10-15 хвилин сміху спалює додаткові 10-40 калорій в день.

Лоскіт може не тільки викликати сміх, але і допомагає будувати відносини. Ще у XIX столітті Чарльз Дарвін помітив, що лоскіт є механізмом соціального зближення. Він служить однією з перших форм спілкування між матір'ю та дитиною. 

Ще Аристотель помітив, що неможливо лоскотати самого себе. Сучасні дослідження підтвердили його припущення, пояснивши, що неможливість самощекотания забезпечує мозочок - організм розуміє, від чого виникає лоскіт і усвідомлює, що видимих загроз немає. Лоскотати самі себе можуть люди з ураженим мозочком та люди, які страждають на шизофренію. 

У відповідь на лоскіт сміється не тільки людина, а й людиноподібні мавпи. Також в кінці XX століття з'явилися дані, що і щури при лоскоті видають певний ультразвуковий сигнал з частотою 50 кГц. Цей сигнал цілком можна розглядати як аналог сміху.

щекотка

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: