11.03.2021, 18:52

Масштабні перевірки політиків та повернення "Мотор Січ" державі: які рішення були прийняті на засіданні РНБО

брифинг

У четвер, 11 березня, Рада національної безпеки і оборони провела засідання, на якому були прийняті ключові для країни рішення.

Час Пік, з посиланням на брифінг секретаря РНБО Олексія Данилова за підсумками засідання, розповість про те, що зміниться в житті країни вже найближчим часом.

Зокрема, Данилов розповів про майбутнє ПАТ "Мотор Січ", про майбутні перевірки деяких колишніх та нинішніх депутатів, а також про запуск Центру протидії дезінформації.

Що буде з ПАТ "Мотор Січ"?

В ході брифінгу секретар РНБО повідомив, що підприємство буде повернуто у власність держави, як і підприємства оборонно-промислового комплексу, які опинилися в приватних руках.

"На сьогоднішній день прийнято рішення, згідно з яким підприємство "Мотор Січ" буде повернуто українському народу. Буде повернуто у власність української держави законним, конституційним способом найближчим часом", - сказав Данилов.

Він зазначив, що люди, які інвестували кошти в дані підприємства, отримають компенсації.

"Це робиться для національної безпеки нашої країни", - пояснив необхідність прийнятого рішення Данилов.

"Донецькоблгаз" також може стати державним

Компанії, які володіють "Донецькоблгазом", очікують перевірки після того, як 6 березня відбулося відключення населення від теплопостачання. У разі виявлення порушень, як зазначив, Данилов, "Донецькоблгаз" повернеться під державне управління.

"Ви знаєте, що власники вирішили відключити населення від теплопостачання, відключити від газу. В ході дослідження, яке провели в апараті Ради національної безпеки і оборони України, з'ясували, що власниками "Донецькоблгазу" є дві компанії, які чомусь зареєстровані в Гонконзі. Ці дві компанії зараз будуть перевірені відповідною перевіркою і в разі виявлення тих чи інших порушень "Донецькоблгаз" буде повернуто в державну сферу управління найближчим часом", - заявив Данилов.

"Харківські угоди": понад 230 депутатів чекають серйозні перевірки

21 квітня 2010 року в Харкові Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоди про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту РФ в Севастополі. У підсумку, російський флот вторгся на територію Криму і здійснив окупацію.

За підписання угод тоді проголосували 236 народних депутатів, відкривши можливість для анексії півострова.

РНБО дала доручення СБУ провести перевірки і з'ясувати всі обставини підписання угод.

"Харківські угоди" в безпрецедентно короткий проміжок часу - через 4 дні після їх підписання в Харкові - були ратифіковані депутатами Верховної Ради. Є окреме доручення СБУ з'ясувати обставини, яким чином ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, може порушити в їх відношенні провадження за статтею 111 КК (державна зрада)", - повідомив Данилов.

Зокрема, перевірятимуть Ріната Ахметова, Андрія Деркача, Ігоря Палицю та інших депутатів. Окремо Данилов зазначив екс-спікера Верховної Ради, який зараз мітить на посаду ректора КНУ ім. Шевченка, Володимира Литвина.

"Дуже багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися в українській політиці", - зазначив секретар РНБО на брифінгу.

Запуск Центру протидії дезінформації: що це за структура і навіщо потрібна Україні

В Офісі президента анонсували початок роботи Центру протидії дезінформації, який почне функціонувати з наступного тижня. Олексій Данилов на брифінгу повідомив подробиці.

За його словами, керівника Центру призначить президент України Володимир Зеленський своїм указом. Структура не буде закритою, тому громадськість буде інформуватися про певні події.

Робота Центру розпочнеться з вівторка, 16 березня. Він буде перебувати в ситуаційному центрі апарату РНБО, який знаходиться на вулиці Банковій.

"Зараз буде максимальна активізація і в щоденному режимі 24 на 7 цей центр буде працювати. До Центру будуть залучені представники нашої розвідспільноти, відповідні міністерства та відомства і ми зможемо надати відсіч тій дезінформації, яка є на території України з боку Російської Федерації", - розповів секретар РНБО.

Він зазначив, що інформаційна війна з Росією перейшла в активну фазу. Центр протидії дезінформації покликаний протистояти і дати відсіч негативному інформаційному впливу.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик