30.03.2021, 17:59

Новий вид військової служби та реформування військкоматів: Рада прийняла важливий закон щодо армії

Марина Началова | Все новости автора
зсу

Сьогодні Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку".

Закон ]]>№3553]]> був ініційований президентом Володимиром Зеленським ще у травні 2020 року. Час Пік розібрався, які нововведення передбачає закон.

Мета прийняття закону

У пояснювальній записці йдеться, що цей закон розроблено у зв'язку з необхідністю удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до закону України військових формувань високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період, у тому числі приведення системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО.

Вводиться новий вид військової служби

Цим законом запроваджується новий вид військової служби - служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Згідно з прийнятим документом, у разі загострення у зоні бойових дій або порушення державного кордону резервісти можуть бути призвані на службу без оголошення мобілізації.

"На військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у визначеному цим Законом порядку для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань, без оголошення мобілізації, призиваються громадяни України, зараховані до військового оперативного резерву першої черги", - йдеться в законі.

Строк військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період становить не більше 6 місяців.

Реформування військкоматів

Законом передбачається реформування місцевих органів військового управління шляхом створення на базі районних (об'єднаних районних), міських (об'єднаних міських) військових комісаріатів, військових комісаріатів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Що передбачає закон для військовозобов'язаних найманих працівників

Згідно з прийнятим законом, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати, окрім інших необхідних документів, відповідний військово-обліковий документ.

У разі скорочення штату при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається працівникам з числа колишніх військовослужбовців, у тому числі військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

За працівниками, призваними на військову службу, у тому числі військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

Посилення санкцій за ухилення від призову

Закон передбачає збільшення штрафів за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу.

Зокрема, штраф за ухилення призовника від проходження військової служби тепер становитиме 510-850 грн  (раніше - 85-119 грн). За повторне порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період штраф буде становити вже 850-1700 грн.

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію буде тягнути за собою штраф 1700-3400 грн для громадян і 3400-5100 грн для посадових осіб. За вчинення такого порушення повторно або в особливий період штраф для громадян буде становити 3400-5100 грн, для посадових осіб - 5100-8500 грн.

За умисне зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів будуть штрафувати на 510-850 грн, за повторне порушення - 850-1700 грн.

Законом також передбачається посилення кримінальної відповідальності. Так, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років (раніше було від 2 до 5 років).

Ухилення військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, тепер буде каратися штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до 2 років.

Ухилення військовозобов'язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів каратиметься штрафом від 8500 до 11 900 грн або виправними роботами на строк до 2 років.

Також сьогодні Верховна Рада проголосувала за виплату 8000 гривень ФОП та працівникам, що постраждають від жорсткого карантину.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик