01.04.2021, 14:43

В Україні з 1 квітня перерахують пенсії: кому та наскільки підвищать виплати

В Украине с 1 апреля пересчитают пенсии

В Україні з 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд проведе перерахунок виплат працюючим пенсіонерам. Підвищення пенсійних виплат стосується близько 2 млн осіб.

В Україні з 1 квітня почнеться перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам. Це передбачено ст. 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", повідомляє Час Пік.

Перерахунок пенсій буде проведено не для всіх громадян.

Відповідно до закону, перерахунок буде проведено тим, кому пенсія була призначена або перерахована два роки тому, тобто до 1 квітня 2019 року. Цей термін не залежить від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої розрахована пенсія.

Збільшення пенсії визначається індивідуально для кожного пенсіонера.

За даними Держстату, сьогодні в Україні 2,7 млн працюючих пенсіонерів. З них вийшли на пенсію протягом двох останніх років близько 700 тисяч. Таким чином, перерахунок буде проведено приблизно для 2 млн пенсіонерів.

Частина працюючих пенсіонерів вже з наступного місяця отримає надбавку в розмірі близько 2%. Якщо зарплата працюючих на пенсії стала менше, він має право враховувати середній заробіток за попередній період.

Перерахунок відбувається автоматично і обчислюється за такою формулою: П = середня зарплата * трудовий (страховий) стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку. Трудовий стаж рахується у відсотках: 1 рік = 1%.

Для перерахунку пенсій громадянам не потрібно додатково звертатися до Пенсійного фонду.

"Органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули права на проведення перерахунку на найбільш вигідних умовах. Порядок такого перерахунку пенсії встановлюється правлінням Пенсійного фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади", – сказано в законі.

Читайте також: В Україні з 1 квітня підвищується пенсійний вік: кого стосується

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик