03.04.2021, 12:31

В Україні з 1 травня всіх споживачів переведуть на річний газовий контракт: що зміниться

Украина, цена на газ

В Україні з 1 травня 2021 року всіх споживачів автоматично переведуть на річний газовий контракт.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), опублікувала ]]>проєкт]]> постанови, що регулює річний контракт на постачання газу для населення, який за замовчуванням отримають всі споживачі з 1 травня 2021 року, повідомляє Час Пік.

НКРЕКП зобов'язала всі газопостачальні компанії до 25 квітня опублікувати на своїх сайтах ціни на газ для споживачів, які будуть діяти з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

При цьому у газових компаній залишиться право пропонувати своїм клієнтам і місячні тарифи на газ.

У споживача буде право змінити постачальника газу в будь-який момент дії річної ціни, а ось повернутися до свого старого постачальника буде складно. Постачальник отримає право відмовитися обслуговувати споживача, який пішов до конкурента.

"Основним продуктом газорозподільних компаній стане річний продукт за замовчуванням. Це те, над чим ми зараз працюємо з парламентським комітетом і газорозподільчими компаніями. Людям буде встановлюватись тариф на рік за замовчуванням

І це оптимальне рішення, яке дозволяє розвивати ринок газу та встановити справедливі і зрозумілі тарифи для людей", – сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Також він повідомив, що уряд планує укрупнення облгазів, а також введення в них тимчасових адміністрацій.

"Уряд спільно з парламентським комітетом ініціює прийняття законопроєкту про укрупнення облгазів, введення спецрахунків, введення тимчасової адміністрації, що дисциплінує ринок розподілу газу й не дозволить монопольно підвищувати тарифи", – зазначив Шмигаль.

На сайті НКРЕКП сказано, що остаточне затвердження змін до Правил постачання природного газу та Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам відбудеться 7 квітня. До цього часу положення проєкту постанови може бути змінено.

Читайте також:

В Україні вводять нові багатотисячні штрафи за ухилення від призову

В Україні з 1 вересня пенсії та соцвиплати видаватимуть по-новому: що зміниться

Українці мають право на безкоштовні стоматологічні послуги: список послуг у 2021 році

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик