03.04.2021, 21:08

Бомба уповільненої дії: що насправді "ховається" під пісками однієї з найбільших пустель

пустыня

Піщані пустелі - величезні території, які багато в чому є загадкою для сучасної науки. Одну із загадок розгадали дослідники з Китаю.

На території Китаю розкинулася пустеля Такла-Макан, яка таїть в собі величезну небезпеку, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Це одна з найбільш великих пустель світу. Тут практично відсутня рослинність, а через віддаленість підземних вод практично немає водойм.

Співробітники Китайської академії наук близько десяти років намагалися розгадати, куди дівається вуглекислий газ над пустелею, якщо на її території немає ніяких рослин. З подивом дослідники виявили, що пісок Такла-Макан містить луг, який поглинає діоксид вуглецю.

Це не всі відкриття. Були зроблені забори грунту з глибин пустелі. І за цими зразками вдалося зрозуміти, що на великій глибині, під піском, знаходиться вода. Фактично, під Такла-Макан розташоване справжнє море.

Саме ця рідина і допомагає в позбавленні від вуглекислого газу.

Але не все так райдужно. Китайські дослідники вважають, що в "захованій" під пісками Такла-Макан воді знаходиться надмірна кількість поглиненого діоксиду вуглецю. І якщо колись ця рідина проступить над пустелею - відбудеться масштабна екологічна катастрофа.

Читайте також: Людина в процесі еволюції може стати отруйною, - дослідження

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: