05.04.2021, 18:51

Візит Зеленського до Катару: з ким зустрічався президент та які документи підписано

Марина Началова | Все новости автора
зеленский в катаре

Президент України Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у Державі Катар. Голова держави вже провів низку зустрічей, також були підписані двосторонні документи.

Про подробиці візиту Зеленського до Катару повідомила прес-служба ОПУ, передає Час Пік.

Так, повідомляється, що Зеленський зустрівся з Еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані. Під час розмови сторони обговорили ключові питання двостороннього порядку денного, взаємодію в межах міжнародних організацій та актуальну міжнародну й регіональну проблематику.

Співрозмовники відзначили важливість підтримки високої динаміки політичного діалогу, необхідність нарощування обсягів двосторонньої торгівлі та подальшої активізації інвестиційного співробітництва. Сторони приділили окрему увагу перспективам співпраці у сферах енергетики, продовольчої безпеки, інфраструктури та військово-технічної співпраці й зупинилися на конкретних спільних проектах, які вже реалізуються.

Володимир Зеленський зазначив, що Україна продовжить експорт аграрної продукції до Катару.

Під час зустрічі йшлося про залучення інвестицій з Катару у розбудову інфраструктурних об’єктів в Україні, зокрема будівництво доріг і мостів. Президент України висловив сподівання, що катарські компанії долучаться до проектів «Великого будівництва» вже цього року.

Також наголошувалося на важливості розширення проектів концесії українських портів. У сфері енергетики сторони обговорили перспективи будівництва LNG-терміналу та диверсифікації джерел енергопостачання. Крім того, обговорили протидію поширенню коронавірусу та мінімізацію його негативного впливу.

Зеленський також провів переговори з Прем’єр-міністром, міністром внутрішніх справ Катару Халідом бін Халіфою Аль Тані.

Сторони висловили задоволення високим рівнем українсько-катарських відносин, які ґрунтуються на принципах довіри, взаємоповаги та партнерства.

Співрозмовники окреслили пріоритетні напрями співпраці між Україною та Катаром, обговорили перспективи двостороннього співробітництва в торговельно-економічній, інвестиційній, сільськогосподарській, авіаційній, військово-технічній та безпековій сферах. Сторони позитивно відзначили збереження, попри пандемію коронавірусу, висхідної динаміки двосторонніх українсько-катарських контактів та сталу тенденцію до щорічного збільшення показників двосторонньої торгівлі.

Прем’єр-міністр, міністр внутрішніх справ Катару наголосив на важливості проведення цього року засідання спільної міжурядової комісії.

Також обговорили взаємодію країн у контексті підготовки Держави Катар до проведення чемпіонату світу з футболу 2022 року.

У присутності Володимира Зеленського та Еміра Катару Таміма бін Хамада Аль Тані підписано низку двосторонніх документів.

Так, голови МЗС двох держав Дмитро Кулеба і Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані підписали Угоду про співробітництво у правовій сфері між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Держави Катар, Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та урядом Держави Катар про співробітництво у галузі охорони здоров’я, Меморандум про співробітництво між Фондом державного майна України та Катарською інвестиційною адміністрацією (Qatar Investment Authority).

Кулеба та міністр культури та спорту Держави Катар Салах бін Ганем Аль Алі підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у молодіжній сфері та сфері спорту між Кабінетом Міністрів України та урядом Держави Катар.

Також підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерством муніципалітетів і навколишнього середовища Держави Катар щодо співробітництва у галузі сільського господарства та безпечності харчових продуктів, Меморандум про взаєморозуміння між ДУ «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (UkraineInvest) та Агентством із залучення інвестицій Катару (Investment Promotion Agency), Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України та Міністерством транспорту і комунікацій Держави Катар про взаємне визнання дипломів/свідоцтв моряка, Меморандум про взаєморозуміння у галузі енергетики між Міністерством енергетики України та Qatar Petroleum, Меморандум між Національною поліцією України та Міністерством внутрішніх справ Держави Катар про співробітництво у сфері запобігання та боротьби зі злочинністю, Спільну Декларацію про наміри між Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством внутрішніх справ Держави Катар, Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України та катарською компанією «Хасад Фуд», Меморандум про взаєморозуміння між Управлінням державної охорони України та Емірською Гвардією Держави Катар щодо забезпечення безпеки осіб та об'єктів, які охороняються.

Також керівник Державного концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв підписав Меморандум про співпрацю з катарською стороною. Крім того, під час візиту були підписані угоди з катарськими компаніями.

Нагадаємо, Зеленський ухвалив створення Національного плану вакцинації від COVID-19, згідно з якою потрібно щепити більшість дорослих українців до кінця року.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: