07.04.2021, 07:43

Кулеба назвав ескалацію конфлікту на Донбасі наймасштабнішою за останні роки

Иллюстративное фото / Открытый источник

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав нинішню ескалацію збройного конфлікту на Донбасі наймасштабнішою за останні роки.

Україна спостерігає масштабне нарощування російських військ на трьох напрямках: поблизу північно-східного кордону України, на сході країни, де зараз йде війна, а також у тимчасово окупованому Криму. Про це Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю французькому виданню Liberation, повідомляє Час Пік.

"Йдеться про найбільш масштабну та системну ескалацію з часу нападу на наші військові кораблі у Керченській протоці у листопаді 2018 року. Але це було зіткнення між кораблями ВМС ЗС України та російськими кораблями, яке відбулося в одній конкретній географічній точці. Сьогодні ж загроза охоплює майже весь кордон між Україною та Росією, що робить ситуацію більш небезпечною", - сказав Кулеба.

За словами міністра, вже з кінця грудня 2020 року на Донбасі зростала кількість порушень режиму припинення вогню. Більшість українських військових, які загинули на полі бою, були вбиті снайперами.

Причиною ескалації збройного конфлікту, як вважає Кулеба, може бути спроба залякати Україну, зробити більш поступливою на переговорах.

"Росіяни використовують цю ескалацію як спосіб зміцнити свої позиції в Нормандському форматі. Крім того, це сигнал країнам Заходу в цілому, своєрідна відповідь, в тому числі і на санкції проти Москви через справу Олексія Навального. Меседж Кремля: що б ви не робили, ми робимо і будемо робити все, що захочемо.

Тому все, що зараз відбувається, насправді набагато ширше, ніж питання України", - сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ України заявив, що Київ не хоче війни на Донбасі. Він підкреслив, що Україна відкриє вогонь в Донбасі тільки в тому випадку, якщо буде існувати загроза атаки на українських військових.

"Ми не прагнемо до ескалації, ми прихильні політичному і дипломатичному врегулюванню цього конфлікту", - зазначив глава українського МЗС.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик