07.04.2021, 10:38

В Україні пропонують зменшити розмір виплат за лікарняними листами: кого стосується

размер выплат по больничным листам

Міністерство соціальної політики України пропонує зменшити розмір виплат за лікарняними листами. Можуть змінитися умови виплат допомоги з тимчасової втрати працездатності та терміни його виплати.

Відповідний ]]>законопроєкт]]> щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування розробили у Мінсоцполітики, повідомляє Час Пік.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, підвищення рівня захворюваності в період пандемії COVID-19 на тлі спаду економічної активності, наслідком чого є зменшення надходжень від сплати ЄСВ, призвели до різкого зростання витрат Фонду соцстрахування та критичного стану фінансування їм виплат.

Мінсоцполітики пропонує зменшити розмір лікарняних виплат для українців. Таке нововведення сприятиме зменшенню видатків Фонду соціального страхування.

Проектом документа пропонуються наступні новації:

  • Листок непрацездатності стане тільки електронним і буде формуватися на підставі медичного висновку, який теж буде створюватися в електронній формі.
  • Електронний реєстр листків непрацездатності стане частиною реєстру застрахованих осіб, доступ до якого буде можливим за допомогою Єдиного вебпорталу «Дія».
  • Фонд соцстраху буде проводити перевірку обґрунтованості медичних висновків з тимчасової втрати працездатності в медустановах і у лікарів, які здійснюють медичну практику як ФОП.
  • У разі встановлення факту необгрунтованого медичного висновку, на підставі якого був виданий листок непрацездатності, Фонд буде звертатися до лікарів, які підписали такий медвисновок, з вимогою компенсувати суми, які були виплачені за відповідним лікарняним.
  • Виплата лікарняних з коштів Фонду буде починатися з 11-го дня непрацездатності. До того, протягом 10 днів, лікарняний працівнику буде зобов’язаний виплачувати роботодавець. Зараз діє норма, згідно з якою роботодавець оплачує тільки перші 5 днів лікарняного, а далі починає виплачувати Фонд соцстраху.
  • Лікарняні не надаватимуть за період простою, крім випадків, коли тимчасова непрацездатність настала до простою.

Розміри лікарняних віплат стануть менше:

  • 50% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років (зараз до 3 років);
  • 60% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 5 до 10 років (зараз від 3 до 5 років);
  • 70% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років);
  • 80% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від 15 до 20 років;
  • 100% середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад 20 років (зараз від 8 років).

Читайте також: 

Українці мають право на безкоштовні стоматологічні послуги: список послуг у 2021 році

В Україні з 1 травня всіх споживачів переведуть на річний газовий контракт: що зміниться

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик