12.04.2021, 09:47

На Тернопільщині трактор провалився у яму, яка виявилася саркофагом віком 5000 років

Марина Началова | Все новости автора

У Тернопільській області біля села Ридодуби випадково знайшли саркофаг, якому може бути до 5000 років. Трактор, виконуючи роботи на полі, провалився у нього.

Тепер знахідкою займуться археологи, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Під час робот у полі трактор зачепив кам'яну брилу, під якою виявилася яма. Трактор провалився туди, а коли його витягли і заглянули всередину, побачили кістки та череп.

На місце викликали поліцейських, але ті констатували, що людські рештки надто давні, щоб ними займалися правоохоронні органи.

Місцева влада запросила археологів, які підтвердили, що кісткам 4-5 тисяч років.

Директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Марина Ягодинська повідомила, що за попередніми висновками, це типове поховання так званої комарівської культури, могильник "білопотоцького типу", або культури кулястих амфор. Знахідка орієнтовно датується IV тисячоліттям до нашої ери.

Це не перша знахідка артефактів комарівської культури на Тернопільщині. Кілька років тому на околиці села Кордишів у розкопаному давньому кургані, вік якого щонайменше 4000 років, археологи виявили 14 поховань з артефактами комарівської культури та княжої доби. У могильниках було знайдено бронзові браслети, шийну гривну, скроневі кільця, кварцеве намисто.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик