12.04.2021, 11:55

Росія відмовилася давати роз'яснення щодо стягування військ до кордонів України, - МЗС

Марина Началова | Все новости автора

Росія відмовилася виконувати Віденський документ ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки та давати пояснення щодо переміщення військ до українських кордонів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України, передає Час Пік.

Як повідомляється, 7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. 

Відповідно до передбаченої цим документом процедури, російській стороні було направлено офіційний запит щодо надання роз’яснень стосовно суттєвого зростання військової присутності Російської Федерації вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях України впродовж останніх днів.

На жаль, російська сторона відмовилася надавати субстантивну інформацію відповідно до запиту, заявивши, що не веде такої діяльності. Подальші намагання української сторони залучити Росію до консультацій, спрямованих на зниження безпекової напруги, також були проігноровані російською стороною. Російська делегація бойкотувала і скликану Україною 10 квітня зустріч за участі інших держав-учасниць ОБСЄ. 

Відмова Москви виконувати положення Віденського документа є черговим підтвердженням намірів РФ продовжувати військовий тиск та погрози силою щодо України, зазначили у МЗС.

У міністерстві закликають російську сторону відвести війська від кордону з Україною, припинити войовничу риторику і дезінформацію та почати добросовісно виконувати безпекові положення Мінських домовленостей та її зобов’язання за Віденським документом ОБСЄ.

Нагадаємо, в ЄС пригрозили відключенням Росії від SWIFT у разі ескалації агресії.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик