13.04.2021, 18:26

Україна - НАТО: Які перспективи вступу нашої країни до Альянсу і на яку допомогу можемо розраховувати зараз

Марина Началова | Все новости автора
украина нато

Україна чітко визначила свій курс на євроатлантичну інтеграцію і, зокрема, на вступ до НАТО. На тлі ескалації агресії з боку Росії ця тема все частіше піднімається в інформаційному просторі.

13 квітня у Брюсселі відбулася знакова подія - засідання комісії Україна - НАТО, передає Час Пік.

Підсумки засідання: про що говорили Кулеба і Столтенберг

Після засідання комісії Україна - НАТО міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг провели спільний брифінг. Обговорювалася військова ескалація на Донбасі і біля кордонів України, перспективи вступу України в НАТО і підтримка нашої країни з боку Альянсу.

Столтенберг заявив, що НАТО закликає Росію негайно припинити ескалацію на сході України. За словами генсека, в Альянсі уважно відстежують ситуацію на Донбасі і біля українсько-російського кордону.

Столтенберг заявив, що НАТО підтримує Україну не тільки на словах, а, зокрема, допомагає в модернізації армії і створенні інститутів у сфері безпеки і оборони.

НАТО непохитно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і ніколи не визнає анексії Криму, підкреслив Столтенберг. Він також заявив, що Росія повинна вивести свої війська з Донбасу і припинити підтримувати бойовиків ОРДЛО.

Кулеба в свою чергу зазначив, що Україна прагне вирішити ситуацію на Донбасі дипломатичним шляхом, але пильність втрачати не буде. Міністр також заявив, що Україна належить до світу демократії і ніколи не стане частиною "русского мира".

Кулеба також зазначив, що для стримування російської агресії потрібні додаткові заходи - це можуть бути як нові санкції, так і підтримка обороноздатності України.

Про перспективи вступу України в НАТО

Столтенберг нагадав, що Україна є партнером НАТО з розширеними можливостями.

"Це платформа, щоб і далі зміцнювати наше політичне і практичне співробітництво, працювати разом. Це добре для України і союзників", - заявив генсек Альянсу.

Він підкреслив, що ніхто, в тому числі Росія, не має права втручатися в питання вступу України в НАТО. Як зазначив Столтенберг, РФ намагається ввести сфери впливу і вирішувати, що можуть або не можуть робити її сусіди. Але долю членства країни в Альянсі може вирішувати тільки сама Україна, а також 30 країн-членів.

"Це залежить від України, коли вона вирішить, що готова до членства в НАТО. Ніхто не може перешкодити або втручатися в цей процес. Це суверенне право нації - звертатися за членством. Союзники врешті решт вирішать, коли це станеться", - заявив Столтенберг.

За його словами, це також буде залежати від модернізації Збройних сил України та проведення реформ.

"Ми твердо підтримуємо суверенне право України подати заявку і вирішити свій власний шлях, і потім всі 30 країн-членів вирішать, коли стандарти будуть виконані", - сказав Столтенберг.

Кулеба ж зазначив, що вступ України в НАТО - це питання часу.

"У 2008 році Альянс дав обіцянку Україні та Грузії (щодо вступу в НАТО, - ред.). Ми вважаємо, що НАТО - це організація, якій можна довіряти і яка дотримується своїх обіцянок", - сказав глава МЗС України.

Стягування російських військ до наших кордонів прискорить вступ України в НАТО?

Ситуація, яка складається навколо наших кордонів, виглядає як вагомий привід для прискорення надання Україні плану дій для членства в НАТО.

Адмірал ВМС США у відставці, колишній верховний командувач сил НАТО Джеймс Ставрідіс в своїй статті на ]]>Bloomberg ]]>пише про те, що Україна була сильним партнером НАТО ще в 2013 році, до анексії Криму та війни на Донбасі. Ставрідіс вважає, що тоді Захід зробив недостатньо для стримування Росії, і потрібно зробити більше зараз, щоб не повторилися події 2014 року.

Ставрідіс зазначає, що США повинні забезпечити Україну летальною зброєю, почати тренування ВСУ, які б проводилися Європейським командуванням армії США, відправити кораблі ВМС США в Чорне море, ввести додаткові санкції проти РФ, а також продовжити взаємодію України і НАТО аж до надання плану дій для членства в Альянсі.

На яку підтримку з боку НАТО Україна може розраховувати зараз?

Північноатлантичний Альянс досить активно співпрацює з Україною. Варто відзначити хоча б той факт, що в минулому році Україна отримала статус учасника програми розширених можливостей НАТО, а в 2021 році в рамках реалізації цього статусу ЗСУ братимуть участь у низці навчань НАТО з колективної оборони.

Альянс не оминає увагою Чорне море: кораблі НАТО регулярно заходять в Одесу, де також проводяться тренування з українськими військовими.

В даний час до Чорного моря прямують американські ракетні есмінці Donald Cook і Roosevelt, здатні нести на борту крилаті ракети Tomahawk. Очікується, що кораблі пробудуть в Чорному морі з 14-15 квітня до 4-5 травня.

Політолог Віктор Каспрук вважає, що в разі широкомасштабної агресії Росії США і НАТО можуть ввести війська на територію України і вести бойові дії з російською армією - схожа ситуація вже спостерігалася за часів Корейської війни.

"На початку 1950-х років армія КНДР за підтримки армії Китаю й СРСР окупувала більшу частину Республіки Корея, а потім США та країни Заходу ввели війська на півострів і вибили звідтам агресора у статусі збройно-миротворчих сил ООН. Подібний варіант з Україною можливий, але він дуже небажаний, адже ми пам’ятаємо як постраждала країна у роки війни з фашистською Німеччиною. З огляду на це, у випадку широкомасштабного вторгнення, Україна має по всіх дипломатичних і політичних каналах просити захисту в США і країн Заходу. Просити реальну допомогу, яка може зупинити кремлівського агресора. Зараз наша дипломатія більш активно працює із Заходом у цьому напрямку. Є сподівання, що Київ зможе донести до наших стратегічних союзників свою позицію і там прислухаються до цих заяв", - заявив Каспрук виданню ]]>ua.news]]>.

Кремлю не подобається курс України в НАТО

У Москві, звісно ж, виступають рішуче проти вступу України в НАТО. З Кремля регулярно чути завуальовані погрози з цього приводу.

Так, після заяви президента України Володимира Зеленського про те, що вступ країни в НАТО є єдиним шляхом до завершення війни на Донбасі, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що це нібито "ще більше погіршить ситуацію".

Присутність сил Альянсу близько російських кордонів нервує Кремль. Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що заходження кораблів США в Чорне море має "високий ризик інцидентів" і закликав США триматися подалі від Криму "для їхнього ж блага".

"Це суто провокаційні заходи, які вони здійснюють, провокаційні в прямому сенсі слова. Вони випробовують нас на міцність, грають на нервах. У них нічого не вийде", - заявив Рябков.

Як би там не було, в НАТО твердо заявляють про підтримку України і продовжують взаємодіяти з нашою країною.

Нагадаємо, нещодавно Україну відвідав з робочим візитом глава військового комітету НАТО, головний маршал авіації Стюарт Піч.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: