13.04.2021, 22:19

Коли починати читати книги дитині

Татьяна Землянко | Все новости автора
малыш

У вашому будинку з'явився малюк, і ви, як люблячі батьки, стали замислюватися про правильний розвиток своєї дитини. Сьогодні ми з вами поговоримо про дуже дієве і корисне заняття - читання книг. Давайте розберемо, з якого віку їх потрібно читати малюкові, і які саме.

Деякі дорослі думають, що крихіткам зовсім не має сенсу щось читати, адже вони ще нічого не розуміють. Але, виявляється, навіть найменші слухачі вміють розрізняти інтонацію батьків і сприймають ритм. Це свого роду ваше спілкування з дитиною. Слухаючи вас, вона вчиться говорити, і в такому віці особливо корисні вірші і пісні. Звичайно, вона заговорить не скоро, але почуті слова залишаться в її пам'яті і надалі перетворяться в повноцінну мову, а також допоможуть розвинути уяву.

Читайте також: Сучасна школа - запорука успішного майбутнього дитини

Ось ви вже трохи підросли і вам сміливо можна купувати книжку-малятко - вона повинна бути з щільного картону. Тепер ви зможете її разом з малюком читати і розглядати барвисті картинки, звичайно, він і на смак її спробує. Перед покупкою книги обов'язково зверніть увагу на реалістичність картинок, тобто, помідор повинен бути червоним, огірок зеленим і так далі. Тварини повинні бути без суконь, штанців або чобітків. Старша дитина наряди буде сприймати правильно, але зараз їй потрібно просто знайомитися з навколишнім світом.

Як читати

Наприклад, можна почати читати щовечора перед сном і бажано в одну годину. Не лінуйтеся читати одну історію або казку багато разів, якщо дитині сподобалося, і вона просить читати знову і знову.

Читання може приймати ігровий характер: читайте з виразом, міняйте голос та інтонацію, жестикулюйте, імітуйте персонажі. Так ви зможете цікаво проводити з дитиною час, і це буде для неї корисно і пізнавально.

Книга допоможе розвивати моторику пальчиків дитини: гортаючи сторінки, вона навчиться концентрувати свою увагу і згодом навіть сама складати історії. А якщо ваше чадо вже розмовляє, задавайте йому уточнюючі питання.

Читайте також: Новітні методики навчання, розвитку та виховання дитини в приватному дитячому садку

Сучасні батьки дуже зайняті і часто вдаються до тривалих переглядів мультфільмів. Швидка зміна кадрів, буквально взагалі не дає часу на роздуми і осмислене сприйняття інформації, нехай навіть і корисної, чого не скажеш про книжки.

Сімейне читання книг дає унікальну можливість поспілкуватися з рідними та близькими, а також проявити свою любов до дитини або дітей не тільки на словах, а й на ділі.