15.04.2021, 08:38

В Україні з банківських рахунків боржників автоматично списуватимуться гроші

автоматически списывать деньги

В Україні банки автоматично почали списувати борги українців на вимогу державних та приватних виконавців. До системи автоматичного списання вже підключено 7 банків.

Під автосписання потраплять люди, занесені до Єдиного реєстру боржників. Зараз там знаходиться 5,5 млн боргів, більшість з них це борги перед комунальними установами, за штрафи ПДР та несплату аліментів, повідомляє Час Пік з посиланням на "Опендатабот".

Мін'юст 23 березня 2021 видав ]]>наказ]]>, згідно з яким з рахунків боржників гроші будуть списуватися автоматично.

Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати тільки кошти за несплату аліментів. В інших випадках банки блокували рахунки, але для стягнення коштів потрібен був окремий паперовий запит. Зараз вся процедура проходить в кілька кліків в онлайн-режимі.

Зараз автосписання боргів уповноважені робити 7 банків:

  • ПриватБанк,
  • ТАСкомбанк,
  • Універсал Банк (зокрема, Монобанк),
  • ОКСІ банк,
  • Банк Восток,
  • Індустріалбанк,
  • ПроКредит Банк.

Ще 44 установи підключенодо тестового середовища, 11 банків знаходяться на стадії консультацій та попередніх налаштувань для початку тестування. Тобто найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 українських банки з 73.

Автоматизована система виконавчого провадження (АСІП) запрацювала у 2019 році, але з її допомогою виконавці могли автоматично заарештувати тільки кошти/рахунки боржників по аліментах.

Тепер ця система буде працювати з усіма виконавчими провадженнями. Тобто автоматичний арешт коштів стане можливим для всіх видів боргу - за несплату штрафу за порушення ПДР, за несплату кредиту або відсотків по ньому, за борг по комуналці тощо.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: