18.04.2021, 16:50

Боєприпаси, в підриві яких Чехія підозрює Росію, могли призначатися Україні - ЗМІ

Марина Началова | Все новости автора

Чехія вислала з країни 18 російських дипломатів і оголосила в розшук "солсберійських отруювачів" Чепігу і Мішкіна, які можуть бути причетні до підриву складів боєприпасів на території Чехії в 2014 році.

Чеське видання respekt.cz повідомило нові подробиці цієї історії, передає Час Пік.

Як повідомляється, співробітники російської військової розвідки (ГРУ) Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін прибули до Чехії 11 жовтня 2014 року регулярним рейсом Аерофлоту з Москви. Вони в'їжджали в країну, пред'явивши паспорта на імена Руслана Боширова і Олександра Петрова - ті ж, що і при операції з отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля у Великобританії в 2018 році.

Публічно заявленою метою поїздки Чепіги та Мішкіна було відвідування складу боєприпасів у Врбетіце, на яке вони записалися заздалегідь. При відвідуванні складу вони пред'явили вже інші документи - видані на імена Руслана Табарова (Чепіга) і Миколая Попа (Мішкін).

За даними поліції, в той час, коли Чепіга і Мишкін повинні були знаходитися у Врбетіце, тут розвантажувалася зброя, яку повинен був викупити один з великих болгарських торговців зброєю. Судячи з усього, він постачав зброю Україні, яка як раз перебувала в стані війни з Росією. Продавець зобов'язаний був продати їх українським військам, що, звичайно, не сподобалося б Москві. Якби зброю було знищено за допомогою вибухового пристрою, який міститься у вантажі, це виставило б торговця в невигідному світлі в очах його партнерів.

Джерело видання, добре знайоме зі слідством, вважає, що вибух повинен був відбутися не в Чехії, а вже за її межами, при транспортуванні боєприпасів. Вибух міг статися передчасно при переміщенні боєприпасів двома співробітниками складу, які загинули під час вибуху.

Як зазначається, важливою метою ГРУ був болгарський торговець зброєю Еміліан Гебра. У 2015 році - що пізніше підтвердило розслідування міжнародної слідчої групи Bellingcat, а також болгарської поліції - співробітники російської розвідки зробили дві спроби отруїти цього бізнесмена.

По темі: Чехія звинуватила Росію у підриві військових складів: з країни висилають дипломатів РФ, оголошені в розшук солсберійські отруювачі

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: