19.04.2021, 17:06

Революція в футболі? У Європі створена Суперліга, проти якої всі ополчилися

Марина Началова | Все новости автора
суперлига

12 найсильніших футбольних клубів Європи оголосили про створення Суперліги - нового турніру, який об'єднає провідні команди континенту.

Планується, що в Суперлізі братимуть участь титуловані клуби Англії, Італії та Іспанії, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Свою участь у Суперлізі вже підтвердили англійські клуби "Манчестер Юнайтед", "Манчестер Сіті", "Арсенал", "Челсі", "Ліверпуль", "Тоттенхем", іспанські "Реал", "Атлетіко", "Барселона", італійські "Мілан", "Інтер" і "Ювентус".

За наявною інформацією, в Суперлігу увійдуть ще три учасники: попередньо, це можуть бути німецькі "Баварія", "Лейпциг" і португальський "Порту". Ще 5 команд планується запрошувати на турнір щорічно на змінній основі.

Перший сезон Суперліги планується почати в серпні 2021 року зі матчами муд-уїк (посеред тижня). Метою проекту заявлене прагнення "вивести футбол на його законне місце" і дати вболівальникам регулярний турнір, який буде цікавий всім 4 мільярдам фанатів футболу.

У Союзі європейських футбольних асоціацій (УЄФА) та керівництвах інших турнірів виступили рішуче проти створення Суперліги. В УЄФА пригрозили, що клуби і гравці, які увійдуть у Суперлігу, будуть виключені з Ліги чемпіонів, а також будь-яких інших змагань УЄФА і ФІФА, на європейському та світовому рівні. Національні ліги обговорюють можливість анулювання підсумків чемпіонатів у цьому році, якщо в них переможуть команди з Суперліги.

Причина невдоволення полягає в тому, що в Суперлігу піде більшість топових клубів Європи: так, Ліга чемпіонів втратить 7 з 10 титулованих команд. Інші клуби побоюються, що в Суперлігу піде велика частина доходів від спонсорів і телеконтрактів.

Проти Суперліги виступили навіть глави деяких держав. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що створення Суперліги може завдати великої шкоди футболу, і закликав футбольну владу "вжити заходів".

"Вони завдадуть удару в саме серце футболу і будуть турбувати вболівальників по всій країні. Клуби-учасники повинні відповісти перед своїми вболівальниками і широким футбольним співтовариством, перш ніж робити якісь подальші кроки", - написав Джонсон у Твіттері.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його країна підтримає "всі кроки", що вживаються керівними органами футболу для захисту існуючих змагань. Також Макрон підтримав позицію французьких клубів, які відмовилися від участі в Суперлізі.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: