20.04.2021, 07:29

Експорт української олії обмежили: чи зменшиться її вартість

Ольга Романец | Все новости автора
масло

Вартість соняшникової олії в Україні за останні місяці зросла більш ніж удвічі. Таке подорожчання викликає масове обурення українців, адже Україна є одним з найбільших виробників соняшникової олії в Європі.

Щоб стабілізувати ціни на внутрішньому ринку, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко та Асоціація "Укроліяпром" підписали 19 квітня Меморандум про взаєморозуміння з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту олії соняшникової на 2020/2021 маркетинговий рік (вересень-серпень).

Про це повідомляється на сайті міністерства, передає Час Пік.

У 2020/2021 маркетинговому році виробництво масла передбачалося на рівні 5 920 тис.тонн. До підписання Меморандуму з учасниками ринку експорт оцінювався в 5 520 тис. тонн. Внутрішнє споживання соняшникової олії в Україні становить 400 тис.тонн. У відповідному додатку до Меморандуму сторони погодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 маркетинговий рік, які становлять 5 380 тис.тонн.

За даними Держмитслужби, за 7 місяців поточного маркетингового року на зовнішні ринки поставлено 3 520 тис.тонн соняшникової олії.

Генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук вважає, що підписання Меморандуму зніме напругу, що виникла, як на внутрішньому ринку, так і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України.

Читайте також: Українцям розповіли, як цього року в країні святкуватиметься Великдень

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик