20.04.2021, 22:35

Чому перед Великоднем святять вербу і як правильно поводитися з освяченими гілочками

Марина Началова | Все новости автора
вербное воскресенье

За тиждень до Великодня православні віруючі відзначають Вербну неділю: в цей день прийнято освячувати в храмі гілочки верби з "котиками", що розпустилися. Згідно з народними повір'ями, освячена верба є потужним оберегом і має цілющу силу.

Свято, що відзначається в останню неділю перед Великоднем, офіційно називається Вхід Господній в Єрусалим, повідомляє Час Пік.

Цей день присвячений події, яка описана в чотирьох Євангеліях - про те, як Ісус в'їжджав до Єрусалима верхи на ослі. На той час серед народу вже поширилися звістки про дива, вчинені Ісусом, тому його зустрічали, як царя, устеляючи дорогу пальмовими гілками.

З цієї причини в південних християнських країнах неділю перед Великоднем називають Пальмовою, і з пальмовими гілками в цей день ідуть до храму. У наших широтах пальми не ростуть, тому у слов'ян склалася традиція освячувати в це свято гілочки верби.

Вербу для освячення потрібно зрізати в екологічно чистому місці, ні в якому разі не на смітнику і не біля кладовища.

Вербу, освячену на ранковій службі, наші предки приносили додому і злегка постукували гілочками дітей і решту рідних, примовляючи: "Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як верба".

Було прийнято освяченою вербою в перший раз виганяти худобу на весняне пасовище: вважалося, що це захищає тварин від хвороб, хижаків, пристріту і злих людей.

Освячену вербу вішали над вхідними дверима будинку для захисту від нечисті, у хліві для того, щоб худоба була здоровою. Жінки обертали вербу навколо пояса, щоб вилікуватися від безпліддя. Перед важливою справою потрібно проковтнути бруньку освяченої верби - і тоді успіх гарантований, вірили наші предки.

Освячену вербу прийнято зберігати протягом року, зазвичай її ставлять біля ікон: вважається, що вона весь рік оберігає сім'ю від нещасть.

За народними повір'ями, від минулорічної верби потрібно позбавлятися правильно. Для цього існує кілька способів. Старі гілочки верби можна спалити, а попіл висипати туди, де по ньому не будуть ходити люди: наприклад, в гущавині лісу або під деревом у саду. Можна висипати попіл в річку, також дозволяється кинути в річку або струмок самі торішні гілочки: але для цього підходить тільки водойма, де вода не стояча і є течія.

Торішні гілочки верби можна віднести до церкви: там їх спалять при дотриманні всіх відповідних ритуалів. Можна спалити вербу в своїй печі, а в отриманому жарі пекти паски і пироги.

Особливий випадок, коли вербові гілочки пустили коріння. Закономірно виникає бажання їх посадити в землю, але робити це потрібно не в своєму дворі: вважається, що тоді в домі буде покійник. Найкраще посадити вербу в лісі або біля річки.

Не пропустіть: Вєрка Сердючка та її "мама" представили новий запальний хіт: відео

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик