21.04.2021, 10:36

Турчинов Александр Валентинович, украинский политик и государственный деятель

Ольга Ранська | Все новости автора
Украинский

Олександр Турчинов – дуже цікавий персонаж української політики. Кар'єру почав з вальцювальника на заводі, політичну – з секретаря райкому комсомолу, завідував агітацією та пропагандою ідеалів комунізму. Що стало причиною кардинальної зміни поглядів Олександра?

Біографія Олександра Турчинова 

Народився 31 березня 1964 року в м. Дніпропетровськ.

Обсвіта Олександра Турчинова

  • У 1986 році закінчив з відзнакою технологічний факультет Дніпропетровського металургійного інституту. Отримав спеціальність з обробки металів під тиском. Доктор економічних наук, професор. Автор низки монографій та наукових статей. Має дюжину авторських свідоцтв. Одного разу сказав, що як тільки в Україні при владі виявиться нормальний керівник, відразу ж кине політику заради науки. А поки залишається одним з найбільш цитованих українських політиків.

Сім'я Олександра Турчинова

Батьки Олександра Турчинова рано розійшлися і Олександра виховувала мати.

Батько – Валентин Іванович Турчинов. Пропрацював все життя у фізкультурно-спортивному клубі» Локомотив", був майстром спорту Радянського Союзу з волейболу.

Мати – Валентина Турчинова. За деякими даними, частина бізнесу Олександра Турчинова записана на неї.

Дружина – Турчинова Ганна Володимирівна (1970 р.н.) – кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри іноземних мов Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Володіє частиною бізнесу Олександра Турчинова, займається фігурним катанням.

З майбутнім чоловіком студентка Ганна познайомилася в Дніпропетровському університеті під час роботи Олександра в обкомі комсомолу.

"Взяв він мене в першу чергу тим, що на відміну від багатьох кавалерів і зітхачів, які намагалися за мною доглядати, був єдиним, ким я не могла зневажати. Я швидко зрозуміла, що маю справу з розумним чоловіком, який сильніший за мене. А значить, треба капітулювати", – згадує Ганна ("Дзеркало тижня", 5 березня 2005 р.).

Син Кирило (28.08.1992 р. н.), навчався на юридичному факультеті Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, а на четвертому курсі перевівся до Академії праці, соціальних відносин і туризму. Влітку 2014 року, після отримання диплома магістра, написав заяву і пішов служити в Національну гвардію.

Олександр Турчинов з дружиною та сином

Кар'єра Олександра Турчинова

  • Після вузу недовгий час працював вальцювальником і майстром на меткомбінаті "Криворіжсталь". Як згадував він сам пізніше:

"Після інституту мені пророкували наукову перспективу. І ніхто з викладачів не очікував, що я добровільно піду працювати на "Криворіжсталь". Вальцювальником. Будь-якого молодого фахівця спочатку брали на робочу посаду...".

  • 1987-1990 рр. – секретар райкому комсомолу, завідувач відділу агітації та пропаганди Дніпропетровського обкому комсомолу.
  • За повідомленнями ЗМІ, в 1989 році О.Турчинов надав підтримку починаючому підприємцю Юлії Тимошенко у створенні молодіжного центру "Термінал" під егідою Дніпропетровського обласного комітету ЛКСМУ, в якому вона зайняла посаду комерційного директора.
  • Виступив одним з координаторів Демократичної платформи в КПРС, яка ратувала за оновлення, децентралізацію Компартії, за що й позбувся партквитка і занурився у бізнес.

Читайте також: Мережу "рве" архівний знімок молодого Турчинова

  • У 1990 р. створив з компаньйонами і очолив Українське відділення інформагентства ІМА-Прес, що видавало книги й газети.
  • У 1991 р. очолив ним же створений Інститут міжнародних відносин, економіки, політики і права.
  • 1992-1993 рр. – голова Комітету з роздержавлення та демонополізації виробництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації.
  • 1993 р. – радник з питань макроекономіки прем'єр-міністра Леоніда Кучми, з яким познайомився ще в часи, коли той керував Дніпропетровським заводом-гігантом "Південмаш". Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП).
  • Після відставки Л. Кучми з поста глави уряду (вересень 1993 р.) зайняв посаду генерального директора Інституту економічних реформ, завідувача лабораторії дослідження тіньової економіки Інституту Росії НАН України.
  • У 1994 р. Турчинов створив Всеукраїнське об'єднання "Громада". Ім'я цієї політсили у багатьох, в першу чергу, асоціюється з одіозним прем'єром часів Кучми-президента Павлом Лазаренком, хоча той прийшов до неї і очолив тільки в 1997 році. А незадовго до того в "Громаді" з'явилася Юлія Тимошенко – тоді ще один з керівників корпорації Єдині енергетичні системи України, яка постачала російський природний газ. ВО "Громада" підтримала Леоніда Кучму на президентських виборах. З тих пір Турчинов і "Леді Ю" були нерозлучні в політиці.
  • У 1998 р. вперше став народним депутатом (пізніше отримував мандат ще чотири рази: у 2002, 2006, 2007 і 2012 рр.). Пройшов до парламенту за списком "Громади", хоча вже незабаром був з власного дітища виключений – внаслідок внутрішньопартійного розколу. У Верховній Раді очолював Комітет з питань бюджету. Тоді ж ініціював проведення кардинальної бюджетної реформи, перерозподіл державних коштів на користь місцевого самоврядування, системи охорони здоров'я, освітньої та вугледобувної галузей. Написав програму детінізації національної економіки.
  • Новим політичним проєктом Турчинова і Тимошенко стало всеукраїнське об'єднання" Батьківщина" (засноване в липні 1999 р.). Незабаром Тимошенко стала віце-прем'єром з питань паливно-енергетичного комплексу в уряді Віктора Ющенка, а "Батьківщину" фактично очолив О. Турчинов.
  • У січні 2001 р. Тимошенко відправляють у відставку, а потім заарештовують. Починається жорстке протистояння з Л. Кучмою (як у парламенті у складі фракції Блоку Юлії Тимошенко, так і на вулицях українських міст: акції "Україна без Кучми" і " Повстань, Україно!", створення Форуму національного порятунку – аж до "Помаранчевої революції" 2004-2005 рр.).
  • 2005 р. – Турчинов очолив Службу безпеки України (СБУ). Зробив спробу реформувати СБУ, створивши на її базі дві структури з одним підпорядкуванням – Національну розвідку і Національне бюро розслідувань.
  • Вересень 2005 р. – подав рапорт про відставку на знак протесту проти звільнення соратниці Ю. Тимошенко з поста прем'єр-міністра України.
  • Травень-жовтень 2007 р. – перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ).
  • У грудні 2007 р. призначений першим віце-прем'єром України.
  • У 2008 р. після прийняття Верховною Радою рішення про перевибори мера столиці й депутатів Київради про Турчинова заговорили як про можливого кандидата на посаду столичного градоначальника від БЮТ. При цьому сам потенційний кандидат заявив, що не хоче бути мером Києва, але якщо партія скаже "Треба!", то балотуватися буде. Партія таки сказала "Треба!". У підсумку він посів друге місце, пропустивши вперед Леоніда Черновецького.
  • Після того як в 2010 році в результаті чергових виборів президентом став Віктор Янукович, а уряд Тимошенко був відправлений у відставку, Турчинов втратив посаду першого віце-прем'єра України.
  • З грудня 2012 р. – народний депутат України VII скликання від партії "Батьківщина" (№4 у списку). Член Комітету ВР з питань інформатизації та інформаційних технологій. Перший заступник голови партії ВО "Батьківщина".
  • З липня 2013 року очолив Центральний штаб ВО "Батьківщина".
  • Після відставки В. Рибака з посади спікера ВР 22 лютого 2014 року, Турчинов обраний Головою Верховної Ради України.
  • Варто відзначити, що за всю історію незалежності України новий спікер Олександр Турчинов був обраний максимальною кількістю голосів – його кандидатуру підтримали 288 народних депутатів.
  • Після призначення Турчинова на посаду спікера ВР парламент поклав на нього функції Президента України. За відповідну постанову № 4204 проголосувало 282 народних депутати.

Як в. о. Президента, відповідно до Конституції України, Турчинов прийняв на себе обов'язки і Головнокомандувача Збройних сил України.

Звернення до народу

14 квітня 2014 року Турчинов підписав указ №405/2014 про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України Про проведення широкомасштабної антитерористичної операції (АТО) проти сепаратистів, які зазіхають на територіальну цілісність України.

Читайте також: Турчинов заявив, що докази військової агресії Росії проти України можна знайти навіть на сайті Путіна

7 червня 2014 р. О. Турчинов передав повноваження обраному в ході виборів президенту Петру Порошенку.

У серпні 2014 року залишив політраду партії "Батьківщина" через розбіжності з соратниками. Після цього була організована партія "Народний фронт".

27 листопада 2014 року Олександр Турчинов оголосив про припинення повноважень Верховної Ради VII скликання і покинув пост спікера Ради. Депутати проводили Турчинова оплесками і скандуванням "Молодець!"

15 грудня 2014 року президент України Петро Порошенко призначив своїм указом №928/2014 Олександра Турчинова на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Творчість, захоплення Олександра Турчинова

У 2004 році Олександр Турчинов дебютував як белетрист, видавши психологічний трилер "Ілюзія страху", а потім і сценарій до однойменного фільму (2008 р.). У книзі викладено історію бізнесмена, який змушений захищати свій бізнес в складних умовах бандитських 90-х. "Бажання позбутися непотрібного, паралізуючого, невиправданого страху", як заявив сам Олександр Валентинович, було головною причиною, яка змусила його сісти за написання книги. Потім написав художньо-документальну та біографічну повість" Свідоцтво" і містичний трилер "Таємна вечеря".

александр турчинов фотожаба

У грудні 2012 року Олександр Турчинов представив ще одну книгу – "Пришестя". Як сказав О. Турчинов, ця книга не є пророцтвом, хоча в сюжеті відслідковуються деякі реальні події в українській політиці.

"Це спроба побудувати модель нашого з вами суспільства і подивитися, як ця модель працює в найближчій перспективі", – пояснив він.

Олександр Турчинов стверджує, що найкращий відпочинок для нього – зміна роду занять. "Короткий відпочинок – ніби постріл з пістолета – і втоми немає", – говорить він. Однак головним відпочинком для себе він вважає відпочинок не для тіла, а для душі. "Це мені дає тільки церква, в яку я ходжу найчастіше", – стверджує Турчинов.

Релігійні погляди Олександра Турчинова

Хрещений у 1999 році. За власними словами О. Турчинова, він євангелістський християнин, баптист, є також лідером української філії "Церкви Христа":

"Я волонтер, який пішов у політику, оскільки не бачив можливості розвитку української науки без серйозних політичних змін, і, повірте, мене найменше цікавить кар'єра чиновника... Я проповідую в церкві, і для мене пасторське служіння було б цікавішим, ніж робота на посаді прем'єр-міністра".

При цьому сам підкреслював, що, незважаючи на читані ним проповіді, пастором він не є. На питання: "Якби ви звернулися до опозиції з проповіддю, щоб Ви сказали?", Турчинов відповів так: "...людина, яка вірить в Бога, не боїться смерті. Оскільки смерть для нас, віруючих християн, – це ворота до зустрічі з нашим Творцем. Коли є віра – зникає страх. Ідіть разом вперед і переможете". ("Факти", 2 лютого 2004 р.).

Проповідь Олександра Турчинова

Цікаві факти

  • У 201 році, після призначення Турчинова на посаду голови Радбезу України, в інтернеті, завдяки проросійським і сепаратистським паблікам, зародилось і набуло поширення іронічно-жартівливе прізвисько Турчинова – "кривавий пастор".
  • 25 грудня 2015 року Турчинов закликав Україну відмовитися від Юліанського календаря і святкувати Різдво 25 грудня замість 7 січня, як і в більшості європейських країн.
тизер: 

От комсомольца до "пастора" - стремительная карьера Александра Турчинова