23.04.2021, 14:34

В Україні видаватимуть безвідсоткову допомогу на відкриття бізнесу: хто і на яких умовах може отримати гроші

Иллюстративное фото / Открытый источник

Кабінет Міністрів України схвалив Порядок надання фінансової допомоги малозабезпеченим сім'ям на відкриття власного бізнесу з метою набуття економічної самостійності.

Урядом 21 квітня схвалено постанову "Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей". Документ був прийнятий без обговорення, повідомляє Час Пік.

Механізм надання допомоги запрацює з січня 2022 року. Інформація ]]>з'явилася ]]>на офіційному сайті мінсоцполітики.

Розмір допомоги становитиме 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, у якому приймається рішення про її надання.

Передувала рішенню Уряду успішна реалізація пілотного проекту "Рука допомоги", який впроваджувався Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку у 2017-2019 рр. у Харківській, Львівській та Полтавській областях та окремих об’єднаних територіальних громадах Житомирської, Донецької, Чернігівської областей.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, головним механізмом стимулювання громадян до повернення на ринок праці є надання безвідсоткової поворотної одноразової допомоги, яка надаватиметься непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпечених родин для закупівлі обладнання та матеріалів з метою організації власного бізнесу.

Порядок надання такої допомоги передбачає подання непрацюючою працездатною особою з числа членів малозабезпечених родин, яка виявила бажання вести підприємницьку діяльність, заяви та самостійно розробленого бізнес-плану до центру зайнятості. Рішення про надання фінансової допомоги приймає спеціальна комісія.

У разі позитивного рішення, людина, яка подала заяву, повинна протягом 30 днів створити юрособу або зареєструватися як фізособа-підприємець, в іншому випадку допомога не надається.

Також людина повинна подати рахунок-фактуру на закупівлю необхідного обладнання і матеріалів, і договір з постачальником таких матеріалів. Оплата витрат на обладнання та матеріали проводиться регіональним центром зайнятості.

Розірвання договору та повернення фінансової допомоги відбувається, якщо людина не подала відповідні документи, не здійснює підприємницьку діяльність після отримання допомоги або має заборгованість зі сплати податків, зборів або ЄСВ більш як три місяці.

Фінансова допомога є поворотною і повертається підприємцем протягом 30 днів з моменту закінчення трирічного терміну з дати її отримання. При цьому сума допомоги зменшується на суму сплачених податків, зборів та ЄСВ, а якщо сума таких податків перевищує розмір наданої допомоги, вона не повертається.

Читайте також: В Україні з банківських рахунків боржників автоматично списуватимуться гроші

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик