02.05.2021, 22:53

Під загрозою супутникові технології: Діра на Сонці стала причиною потужної сонячної бурі

Марина Началова | Все новости автора
солнечная буря

В екваторіальній області атмосфери Сонця утворилася діра, яка вивергає частинки зі швидкістю 500 кілометрів на секунду прямо в бік Землі.

Вчені попереджали, що 2 травня сонячні частинки повинні були досягти Землі. Ця подія може вплинути на супутникові технології, пише видання express.co.uk, передає Час Пік.

Буря була кваліфікована як шторм класу G1, який може привести до слабких коливань електромережі і може мати незначний вплив на роботу супутників на земній орбіті.

Астроном Тоні Філліпс написав на своєму сайті Space Weather: "Незначні геомагнітні бурі класу G1 можливі 2 травня, коли очікується, що потік сонячного вітру вдарить по магнітному полю Землі. Газоподібний матеріал тече зі швидкістю понад 500 км/с з екваторіальної діри в сонячній атмосфері".

Хоча ця магнітна буря відносно слабка, вчені попереджають, що наступ сильного шторму - питання часу. Більшість сонячних бурь, що відбуваються, нешкідливі для нашої планети, але час від часу Сонце випускає такий потужний потік частинок, що він може викликати збої в електронних системах на Землі.

Попередні дослідження показали, що Сонце випускає сильний спалах в середньому кожні 25 років, причому останній спалах, що вразив Землю, стався в 1989 році. Цей шторм призвів до відключення електроенергії в Квебеку, Канада. З огляду на періодичність, вчені стверджують, що подібна за потужністю подія неминуча вже в найближчому майбутньому.

Дивіться ще: Четверо астронавтів повернулися з МКС на Землю на кораблі Crew Dragon

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик