03.05.2021, 14:06

Олександр Захарченко: стрімка кар'єра "тітушки" з околиці Донецька до ватажка "ДНР"

Ольга Ранська | Все новости автора
Украинский

Саша Захарченко торгував курми, а в 2013-му став "тітушкою" Автомайдану. До березня 14-го заробив свій перший мільйон. Так починалася кар'єра глави невизнаної республіки "ДНР", а закінчилася дуже сумно.

Біографія Олександра Захарченко

Народився 26 червня 1976 року в місті Донецьку (Україна) в шахтарській родині.

Освіта

  • Закінчив з відзнакою Донецький технікум промислової автоматики за спеціальністю технік-електромеханік 6 розряду.
  • Навчався в Донецькому юридичному інституті, має незакінчену вищу освіту.

Сім'я

Відомо, що батько Захарченка родом з Донецька і до війни проживав саме там. Потім він виїхав і живе на території_ підконтрольній Україні. Батько Олександра тридцять п'ять років пропрацював на шахті.

Захарченко був одружений, у нього двоє синів від першого шлюбу і двоє – від другого, останній син народився 30 липня 2015 р. Назвали Олександром, як батька.

 

Його першу дружину звали Наталією.

Друга дружина-також Наталя (в дівоцтві Гладкова). З чуток, офіційно він на ній не був одружений. Бойовики придумали їй прізвисько - "Мати".

Відеосюжет про дружину Захарченко

Кар'єра Олександра Захарченко

Працював гірничим електромеханіком на шахті.

За неофіційною інформацією, в 2006 р. обіймав посаду директора ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «Континент», що входить в орбіту Ахметова.

Був співзасновником Донецького ТОВ "Дельта-форт", працював у компанії "Олімп" та у місцевій філії Київського підприємства "Гаврилівські курчата".

Колишні товариші по службі Захарченко дивуються його появі в активному політичному житті.

Про "ДНРівця № 1" 15-річної давності земляки говорять як про хлопця, який нічим не виділявся – любив випити, був нечистий на руку... Так, у всякому разі запевняє колишній товариш по службі по горілчаній компанії "Олімп", де Захарченко недовго пропрацював на посаді супервайзера і нібито вкрав невелику суму.

"Але коли служба безпеки "Олімпу" взяла Захара в розробку, сам приїхав в головний офіс на пр. Миру і повернув гроші в касу", – стверджує співрозмовник.

Донецькі підприємці, які торгують м'ясом, лідера "ДНР "називають фамільярно – "Саша-Гаврилівські курчата".

Читайте також: Безлер про Захарченка: він просто куряче непорозуміння, патологічний боягуз і феєричний ідіот

"Дело в том, что Захарченко, сколько его помню, торговал курами – оптом и в розницу", – рассказывает один из них. "Долгое время проработал в филиале киевского предприятия "Гаврилівські курчата". Оттуда и прозвище. Болтун редкостный: "Спас кучу жизней, разбил три феррари, побил всех ментов в клубе" – это его рядовые басни. Может рассказывать сказки о военном прошлом в Афгане, показывая шрам на руке. А на самом деле побывал в аварии".

Ймовірно, якби не знайомство з Харківським "Оплотом", Захарченко так би і продовжував торгувати курми. Але в грудні 2013 року він опинився в числі "тітушок", яких Партія регіонів використовувала як бойове крило Антимайдану. Ось що розповів одному з каналів "Новоросії" ватажок "тітушок" Євген Жилін (був застрелений у 2016 році в Россії):

"Ми виявилися так популярні, що всі сили, які хотіли битися з бендерівцями, стали приїжджати до Харкова. Я з кожним розмовляв, вибирав, і був обраний Саша з Донецька, який хотів очолити там "Оплот". Наша людина поїхала в Донецьк на мітинг, ми його вивели, дали йому майку, дали прапор і сказали: "Ось вам, навколо нього об'єднуйтеся". Він зміг організувати людей на території Донецька, вирішити питання з харчуванням. А я займався фінансуванням і озброєнням цього підрозділу".

Бізнесмени, які познайомилися з Захарченком в період Майдану, вже відгукуються про нього, як про людину не бідну. Називають його "мутилой". Запевняють, незадовго до приходу "російської весни" майбутній "народний прем'єр" вже заробив свій перший мільйон.

Захарченко брав активну участь у захопленні адміністративних будівель, у збройних сутичках з українською армією. Очолював групу бойовиків "Оплоту", які захопили Донецьку міську раду в квітні 2014 р.

Ця зграя гопників в масках, з різноманітною зброєю і в нарукавних пов'язках" Оплот", не поспішаючи, вальяжно займає Донецька міськрада, і міський голова Лук'янченко тут же починає шантажувати Київ. Він говорить про стратегічного партнера Донбасу-Росії-так, як ніби Донбас вже окрема країна. А " оплотівці "з Захарченком на чолі біля кабінетів співробітників, за його словами, не бандити, а"звичайні мітингувальники"...

Захопивши мерію, Олександр Захарченко робить першу у своєму житті офіційну заяву:"ми зайшли сюди з вимогою місцевого референдуму".

Вже 28 квітня керований Захарченком "Оплот" захоплює в Донецьку телецентр за адресою Куйбишева, 61. На будівлі державної телекомпанії вивішують прапор "Донецької народної республіки". Обласну телерадіокомпанію в Донецьку перейменовують в"Оплот ТВ". Біля входу в телецентр вже можна бачити "протестувальників" з автоматами Калашникова. А місцева влада продовжує називати їх "активістами"...

Ставши "комендантом телевежі", Захарченко відрізає донеччан від українських каналів.

Одночасно "оплотівці" беруть під охорону великі володіння мільярдера Ріната Ахметова в Ботанічному саду.

У травні 2014 р.він вже призначений "військовим комендантом Донецька, потім "заступником міністра внутрішніх справ ДНР".

І ось 8 серпня Московський гастролер Олександр Бородай йде у відставку, яку пояснював тим, що керувати "ДНР" повинен не "корінний москвич", а "корінний донеччанин", такий як Захарченко. І командир "Оплоту" займає його місце, чим знову дивує колег – тепер уже з числа бойовиків.

Др речі, рядові терористи нічого не знають про бойові заслуги Захарченка, про які йдеться в його офіційній біографії, і дивуються – за що "курник" отримав чи то 2, чи то вже 4 "бойових хреста".

Глава "ДНР"

Отже, в листопаді 2014 року Захарченка було обрано "головою Донецької народної республіки".

Джерела в "молодій республіці "стверджують, що кандидатура Захарченка розглядалася поряд з керівником терористичного батальйону "Восток" Олександром Ходаковським. Однак, більш зухвалому Олександру Ходаковському, зраднику з СБУ, віддали перевагу менш гонористому "оплотівцю" Захарченку. Про що, за інформацією російських ЗМІ, домовлявся з Москвою особисто Ахметов.

"Називають Захарченка людиною Ріната, але це дурниця, – ділиться по секрету представник псевдореспубліки. – Він максимум був знайомий з кимось, хто був людиною Ахметова. При Україні знав, в які двері потрібно відносити які суми. При " ДНР " зберіг тісні зв'язки з донецькими силовиками і чиновниками, які випадково опинилися на боці України. Захарченко тримав касу "ополчення". І завдяки цьому опинився в числі обговорюваних кандидатур".

Читайте також: Захарченко розповів, коли бойовики планують закінчити війну

Головне завдання, яке поставила Москва перед новим лідером " ДНР " – підпорядкувати розрізнені банди. Встановлювати єдиноначальність Захарченка доводиться методами 90- х – він вже приблизно 2 тисячі "патріотів Новоросії" відправив у в'язницю, а декого – і на той світ.

Прагне контролювати військові та політичні процеси в середовищі донецьких сепаратистів. Захарченко є компромісною фігурою, яка вигідна одночасно двом групам: «Ахметова – Суркова» і групі сепаратистів, пов'язаних з російськими спецслужбами, і афілійованими з ними структурами.

А так як в якості президента України Кремлю потрібен Янукович №2, то слухняний електромеханік Саша Захарченко в цьому сенсі не гірше єнакіївського завгару. Під час війни соціальні ліфти працюють швидше, і тому найголовнішим в Донецьку Захарченко став на 9 років раніше Януковича, всього в 38 років... Він любив розповідати іноземним ЗМІ, що захищає "свою землю", але кордони "російського миру" готовий розширювати до меж всієї України…

Дім Олександра Захарченко

Офіційне місце прописки Захарченка – провулок В'ятський, 6. Це приватний сектор в Калінінському районі Донецька. Тут Захарченко перебував деякий час до приходу так званої "російської весни".

бывший дом Захарченко в Донецке

Після глава республіки жив у "віджатому" у сім'ї Сопельників (володіли мережею заправок і фітнес-клубом) будинку в Донецьку.

Будинок, в якому жив Захарченко, більше нагадує палац (та його так і називають місцеві жителі) і через свої розміри поміщається на двох вулицях: з одного боку фасаду – це вулиця Калініна, 84, з іншого боку фасаду – вул.Торецька, 87.

дом Захарченко

Смерть

31 Серпня 2018 року на бульварі Пушкіна в центрі Донецька біля кафе "Сепар" стався вибух. Ватажок " ДНР " Олександр Захарченко отримав поранення, несумісні з життям (черепно-мозкова травма). Разом з ватажком "ДНР" загинув один з його охоронців, щонайменше троє постраждали.

Кафе належало голові охорони Захарченка. У його смерті місцеві колаборанти звинуватили двох затриманих "українських диверсантів" і особистого охоронця Захарченка, який зник з місця події. За неточними відомостями, вибуховий пристрій знаходився у свытильнику, який був біля столу, а основні поранення були отримані в голову. Смерть ватажка " ДНР " настала того ж дня в лікарні.

Читайте також: У мережі з'явились кадри останніх секунд життя Захарченка

Увечері того ж дня з'явилася інформація про те, що силовики так званої "ДНР" затримали кількох підозрюваних у замаху, яких вважають "українськими диверсантами".

Після смерті Захарченка тимчасово "республіку" очолив Дмитро Трапезніков, який досі був заступником "голови ради міністрів".

У зв'язку зі смертю Захарченка в "ДНР" з 1 вересня був оголошений триденний траур, поховали ватажка бойовиків 2 вересня на кладовищі "Донеукое море", де також поховані його колишні подільники – терористи "Гіві" та "Моторола".

Чит айте також: Нові кадри і відео з кладовища "Донецьке море", де поховали Захарченка, потрапили в мережу