03.05.2021, 21:39

"Слуги народу" хочуть спростити оформлення українських паспортів для мешканців окупованих територій

Марина Началова | Все новости автора

Депутати фракції "Слуга народу" ініціювали законопроект, який покликаний спростити оформлення українських паспортів із позначкою про реєстрацію на тимчасово окупованих територіях.

Деталі розповів один із ініціаторів законопроєкту № 4564, перший заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Максим Ткаченко, передає Час Пік з посиланням на прес-службу політсили.

Ткаченко зазначив, що з 2016 року реєстрацію місця проживання передали до повноважень місцевої влади – сільських, селищних або міських рад. І роблять вони це виключно на підпорядкованій їм території.

"Тобто, якщо людині з луганською чи донецькою реєстрацією потрібно змінити фото у паспорті, зробити у ньому якісь позначки або ж вперше отримати паспорт і зареєструвати місцем проживання Луганськ чи Донецьк, жодна місцева рада на підконтрольній території не зможе цього зробити. Особливо гостро стоїть проблема для молоді, яка вперше отримує український паспорт, бо у ньому взагалі немає позначки про реєстрацію місця проживання", - заявив нардеп.

Він підкреслив, що хоча за законом відсутність реєстрації не може бути підставою для обмеження прав та свобод людини, на практиці все складається інакше.

"Ми пропонуємо законодавчо закріпити норму про те, що мешканці непідконтрольної частини Донбасу та Криму можуть звернутися до будь-якого відділення Державної міграційної служби України й отримати документи, що посвідчують особу, чи вклеїти фотокартку в паспорт. І що важливо – там же можна поставити позначку у паспорті про реєстрацію за адресою фактичного проживання – у Луганську, Донецьку, Сімферополі. Водночас ми скасовуємо довідку про підтвердження місця перебування для переселенців та людей, що залишилися по той бік лінії розмежування", - повідомив Ткаченко.

Депутат зазначив, що при оформленні паспортів Державна міграційна служба може використовувати інформацію з Державного реєстру виборців, Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та Єдиного державного демографічного реєстру.

Якщо мова йде про отримання першого паспорту, реєстрація за місцем проживання на окупованих територіях вказується на основі підтвердженого права власності батьків на нерухомість або ж на основі реєстрації батьків, що вказана у їхніх паспортах.

Якщо ж через якісь причини треба замінити паспорт або вклеїти у нього фотокартку за віком, вказується та ж реєстрація, яка і була в документі.

Комітет ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій вже рекомендував Верховній Раді ухвалити цей законопроєкт у першому читанні, заявив Ткаченко.

Нагадаємо, у РФ повідомили, скільки російських паспортів видали в ОРДЛО і кому відмовили у "паспортизації".

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: