19.10.2021, 12:53

6 правил посадки озимого часнику

Татьяна Землянко | Все новости автора
чеснок

Настала чудова пора для висадки часнику в зиму. Секрет отримання хорошого врожаю полягає в правильній і грамотній посадці цибулин. Дотримуючись перелічених нами правил, ви отримаєте соковиті, великі цибулини, і в зимовий сезон ця пряна культура порадує вас смачними стравами, насиченими часниковим ароматом.

Правило № 1: місце посадки 

Заздалегідь визначтеся з місцем посадки. Воно повинно бути сонячним, віддалене від стоячих вод, а ґрунт - родючим. Не рекомендується садити часник на місці цибулі, картоплі та самого часнику. Відмінним місцем для висадки буде раніше використана ділянка після бобових, огірків, кабачків та кольорової капусти. 

Читайте також: Як і коли садити озимий часник 

Правило № 2: підготовка грядки 

Обрану ділянку під висадку часнику потрібно удобрити, перекопати і бажано зробити це до осінніх дощів, тижні за 2-3 до посадки. Так ґрунт ущільниця, набере вологи і осяде. 

Правило № 3: посдка

Прийшов час визначиться з висадкою. Існує безліч порад, але поспішати з цією справою не варто. Як бачите, погода непередбачувана, і хто посадив часник рано, вже отримав непотрібну схожість рослини. Для вкорінення часнику досить два-три тижні, тому дочекайтеся пониження температури. До початку дощів і відразу після дощів також не бажано висаджувати. Рослину можна саджати і в листопаді, тому краще всього визначайтеся з посадкою відповідно до погодних умов у вашому регіоні.

Правило № 4: розміри грядки 

Грядку слід робити так, щоб з обох боків можна було дотягнутися до середини. Так вам буде зручно її обробляти, підгодовувати і прополювати. Тепер робимо мітки на рядки, відстань між ними 25-27 сантиметрів.

Врожай часнику в основному залежить від підгодівлі і живлення. Було б добре додавати в посадочну ямку перегній і золу - це два самих кращих органічних добрива для часнику, а ось свіжий гній застосовувати ні в якому разі не можна.

Робимо ямку, насипаємо перегній, згори золу і наступний шар земля. От і все, грядки для посадки готові.

Правило № 5: посадковий матеріал 

Зубчики повинні бути міцними, рівними, здоровими, без будь-яких пошкоджень. Вибираємо найбільші головки, лушпиння не знімаємо, воно їм служить захистом, зубчики без лушпиння можуть захворіти або зовсім згнити, не давши результату. Вибираємо тільки верхні великі зубки. Якщо є внутрішні дрібні і плоскі, то можете їх забрати на кухню, вони для посадки не підходять. Якщо ви збираєтеся садити два сорти, то разом їх змішувати не варто, садіть все окремо. 

Читайте також: ]]>Роботи в саду і городі восени ]]>

Правило № 6: заглиблення посадкового матеріалу 

Лунки краще робити, наприклад, кілочком, проколюючи і поглиблюючи землю таким чином, щоб зубок акуратно увійшов сантиметрів на десять в лунку, після чого присипати зверху ґрунтом.

Гарного вам врожаю!