20.11.2021, 21:15

Як правильно доглядати кімнатні квіти в зимовий період

Татьяна Землянко | Все новости автора
цветы

Весь теплий період нас радували кімнатні квіти на підвіконнях своїм цвітінням і красою. Настали холоди, тепер настав час подбати про наших кімнатних красунь, щоб вони продовжували тішити нас і наступного року, адже без належного догляду вони можуть захворіти і навіть загинути.

Різноманітність кольорів говорить про те, що вони дуже різні і тому потрібен індивідуальний догляд за кожним видом рослини. Але із настанням холодів проблеми для квітів залишаються практично однаковими. Сьогодні ми їх розберемо, щоб дізнатися, як правильно доглядати кімнатні рослини.

У більшості видів квітів у зимовий час починається період відпочинку, але це зовсім не означає, що за ними не потрібен догляд. У комфортних умовах квіти потребують завжди.

Читайте також: Які кімнатні рослини не можна тримати в будинку

Спочатку рослини слід підготувати до зими. Обов'язково обробіть квіти від шкідників та грибкової інфекції, причому навіть якщо рослини без ознак цих захворювань. До речі, здорові рослини можна не поспішати обробляти отрутохімікатами, можна використовувати натуральний засіб. Приготуйте 5 г тертого господарського мила, розведіть у 1 літрі теплої води та з інтервалом у п'ять днів промивайте цим розчином листя.

В осінньо-зимовий період рослинам починає не вистачати світлового дня. Це легко визначити: сповільнюється зростання, блідне забарвлення, витягуються міжвузля. Тому слід подбати про додаткове освітлення, особливо світлолюбним рослинам. Ще цієї пори в квартирах спостерігається низька вологість. Відмінний варіант, який принесе користь як людям, так і рослинам - це використання зволожувача повітря, а також обприскування пульверизатором.

Так як більшість квітів знаходяться взимку в стадії спокою, то і полив слід знизити. Але слід ще враховувати, яка в кімнаті зазвичай температура повітря і чи не стоять горщики з квітами прямо над батареєю. Регулярно розпушуйте ґрунт для більшого доступу кисню до коріння рослини. Наприклад, кактусам та сукулентам достатньо однієї чайної ложки води на місяць або навіть взагалі не поливати. Не забувайте також, що кімнатні рослини не люблять протягів, вони можуть навіть загинути.

Читайте також: Осіння пересадка кімнатних рослин

Тепер звернемо увагу на додаткове добриво. Квітам, які перебувають у сплячці, добрива можуть спалити коріння, тому не слід цього робити. Рослини, які радують своїх господарів зимовим цвітінням, потребують підживлення, але з половинною дозою.

Якщо ви будете уважними та спостережливими до ваших кімнатних квітів, вони чудово переживуть зиму і радуватимуть вас своєю красою цілий рік.