29.05.2022, 10:19

Що таке повітряні каміни

Ольга Станішевська | Все новости автора

Камін, який обігріває весь будинок, одночасно має естетичний вигляд та вписується в інтер’єр, існує. Це топка з повітряним контуром. Конструкція і принцип роботи розраховані на забезпечення теплом не тільки приміщення, де встановлено камін, але й прилеглі кімнати. Варіант каміна з повітряним контуром у Kratki.ua підходить для дач і заміських будинків, де треба організувати незалежне опалення.

Що таке повітряна топка

Система повітряного опалення від камінної топки складається зі сталевої чи чавунної топки і мережі труб, якими нагріте повітря потрапляє в сусідні приміщення. Схема роботи така: в печі горить вогонь, нагріте повітря збирається в ізольованій камері над топкою і далі розподіляється повітропроводами. Тепло по трубах у різних конструкціях нагнітається вимушено системою вентиляції і турбін або гравітаційно. Конвенційний тип камінів із додатковими отворами для подачі повітря підходить для великих приміщень, з природною вентиляцією встановлюють у невеликих будинках.

Дим і продукти горіння виходять через димохід. Водяні топки працюють за тим самим принципом, тільки тепло по трубах від каміна переносить гаряча вода.

Повітряна камінна топка — камін закритого типу. Це значить, що вогонь горить за склом чи металевими дверцятами, енергія зберігається і ефективно використовується, забезпечуючи нагрів приміщення. У закритих камінів ККД — до 75%. Крім того метал, сталь або чавун, накопичують тепло і поступово віддають його в приміщення. Вогнестійкі дверцята витримують до +800°С, інші деталі стійкі до корозії і високих температур.

Особливості повітряної топки

Топки виготовляють із чавуна чи сталі. Чавун має здатність поступово нагріватися, довго зберігає тепло і повільно віддає його в приміщення. Матеріал стійкий до корозії та не боїться високої температури. Сталь не міняє структуру при нагріванні, зберігає герметичність всього виробу.

Повітряні топки працюють на дровах листяних дерев. Щоб економно витрачати паливо і підвищити ефективність приладу, в ньому передбачають матеріали і пристрої, які зберігають тепло та енергію.

  • Подвійне допалювання забезпечує згоряння газів, практично не забруднює довкілля шкідливими речовинами.
  • Тривале горіння. Паливо у топці не згоряє, а повільно тліє, віддаючи тепло протягом 8—10 годин.
  • Шибер. Заслінкою перекривається перетин димового каналу, регулюється потік повітря в димоході, виводяться залишки продуктів горіння.
  • Шамотне футерування. Допомагає захищати стіни топки від перегріву та додатково акумулює тепло.

Потужність топки підбирають із урахуванням об’єму приміщення, яке передбачається опалювати, до того ж на чотири квадратних метри треба 1 кВт. Мінімальний об’єм приміщення 40—45 м³. У ньому має бути достатньо повітря для роботи приладу, з цією метою організовують систему вентиляції і проєктують димохід.

Як топка з повітряним контуром працює в інтер’єрі

Топка — це серцевина каміна. Її вибирають не тільки за принципом роботи, але й за способом установки в будинку. Існують різні варіанти:

  • вбудовані в стіну або панель дому економлять місце в кімнаті;
  • окремостоячі зонують приміщення;
  • пристінні, або фронтальні, обладнують упритул до стіни в кімнаті — це класика камінів;
  • кутові встановлюють у невеликих приміщеннях і створюють з їхньою допомогою затишний пристір.

Стиль каміна з топкою різних типів вибирають у залежності від дизайну будинка — класичний чи сучасний. Розташування може бути стандартним, тоді вогонь видно тільки з одного боку, або широкоформатним, тоді полум’я можна спостерігати з двох чи навіть трьох боків.

теги: