14.09.2022, 17:34

Історія створення піци — що варто про це знати?

Ольга Станішевська | Все новости автора
створення піци

Ви коли-небудь задумувалися, як виникла одна з найпопулярніших нині страв — піца? Здавалося, без неї вже неможливо уявити сучасну кухню: рецепти постійно змінюються та вдосконалюються, додаються нові інгредієнти, знаходяться нові відтінки смаку.

Кожен може обрати своє тісто та начинку, експериментувати та прикрашати навіть звичайний стіл неординарним та яскравим характером піци. Проте, якщо у Вас обмаль часу, а гості вже на підході, можна замовити піцу у Львові завдяки чудовому закладу Пронто Піца.

Як піца з їжі для бідняків перетворилася на вишукану королівську страву?

Існує певний стереотип, що Батьківщина цих круглих та плоских коржиків — Італія, проте це не зовсім вірно. Історія піци налічує глибини тисячоліть і є досить різноманітною. Ще за часів Давнього Єгипту селяни ласували хлібними коржами з овочами та м’ясом на них. За рецептом, більше схожим на сучасний, готували стародавні греки, у яких, у свою чергу, його запозичили римляни. Відтоді й почали вважати, що піца виникла в Стародавньому Римі.

Протягом довгого проміжку часу ця невибаглива страва вважалася їжею для бідняків та продавалася на вулицях і площах, оскільки її можна приготувати з простих продуктів, які завжди під рукою — води, борошна і приправ. Справжня революція в приготуванні сталася після того, як у Європу завезли томати, до яких спочатку було досить негативне ставлення (називали «диявольськими ягодами»), проте згодом селяни почали використовувати їх для начинки у свої традиційні хлібні коржики.

Точно відомо, коли була відкрита перша піцерія — 1738 рік, Неаполь. Заклад був схожий на сучасні: столики для відвідувачів та приготування їжі, видача страв на винос, різні приправи та начинки для піци.

У 1772 король Фердинанд I змінив ставлення до піци. Прогулюючись інкогніто по Неаполю, він зайшов до піцерії та скуштував цю страву, яка йому сподобалася. Проте королева була налаштована категорично до їжі бідняків, тож спроба популяризувати страву закінчилася провалом.

Уже згодом, у день народження дружини Умберто I, королівська сім’я вирішила скуштувати піцу, про яку так багато чули. Піцейоло так був захоплений цим фактом, що приготував піцу за новим рецептом і назвав його в честь Маргарити Савойської.

Як страва стала загально відомою?

Поширення у всьому світі піци почалося зі США у 40-х роках, куди рецепт завезли італійські емігранти. Був навіть винайдений рецепт «американської піци» — від італійської вона відрізняється температурою запікання та начинками. Почалося активне поєднання м’ясних начинок, таких як курка гриль, салямі, бекон; гриби та ананаси. Відома всім «Гавайська» піца зародилася саме в Америці.

Тож піца пройшла великий шлях, перетворившись із селянської їжі на вишукану страву. Зараз її з любов’ю готують у будь-яких куточках світу, майже в кожної родини є свій унікальний рецепт.

Обожнюють піцу і в Україні: піцерії відкриті майже в кожному місті. Тож якщо Ви зголодніли, або маєте обмаль часу, а друзі ось-ось прийдуть, то завжди можете обрати мережу ресторанів Пронто Піца. Швидка доставка, смачні та різноманітні страви, великий вибір як для вегетаріанців, так і для м’ясоїдів.

теги: