17.02.2014, 09:33

Амосов. Лікар від бога

Я вірю в силу доброти,

Добро завжди сильніше злого.<

Дає наснагу, щоб цвісти

І світу обирать дорогу.

Ходить по землі казка і розповідає людям про одне й теж саме. «Добро, - говорить вона, - перемагає зло, щирість краща за хитрість, щастя треба шукати, наймогутніша з-поміж усього – любов. А найперше – це любов до людей».

Історія людства зберігає у своїй пам’яті багато свідчень безкорисливого служіння людям. На землю прийшов Ісус Христос для того, щоб подарувати людям безсмертя. Це Данко, який вирвав з своїх грудей серце, щоб освітити людям шлях. Це і Прометей, який ціною свого життя спустив на землю вогонь. І таких прикладів можна навести дуже багато.

А я хочу розповісти про радянського і українського кардіохірурга, вченого-медика, громадського діяча Миколу Михайловича Амосова.

Серед різних хвороб захворювання серцево-судинної системи є найпоширенішими у світі. Смертність від них становить понад 50% загальної смертності. Крім того, переважно серцево-судинні захворювання призводять до тимчасової або стійкої втрати працездатності. Якщо раніше ці хронічні хвороби були притаманні людям похилого віку, то зараз патологічні порушення серцево-судинної системи спостерігаються навіть у шкільному віці. Подоланню цих проблем і присвятив своє життя М.М.Амосов.

Його життєве кредо: «Якби можна було почати все спочатку, я вибрав би те ж саме – хірургію, і в доповнення роздумував би над вічними проблемами філософії: істина, розум, людина, суспільство, майбутнє людства». Якщо будь-якого дорослого співвітчизника розбудити серед ночі, навряд чи знайдеться хоча б один, хто навіть спросоння не зміг би відповісти, хто такий Микола Амосов. Лікар від Бога, без якого неможливо уявити сучасну серцеву хірургію в нашій країні і за кордоном, професіонал до самих кісток, який насмілився сперечатися з самою смертю. Це автор новаторських методик в хірургії серця, спеціаліст з системного підходу до здоров’я.

Усе своє життя Амосов присвятив медицині, служінню людям. Микола Михайлович був символом епохи, яка минула, легендою кардіології, кумиром для своїх учнів, рятівником для тисяч пацієнтів, ідеалом для прихильників його таланту.

Микола Амосов закликав людей бути добрими, бо саме душевний комфорт залежить від того, як до тебе ставляться люди. Він радив добре ставитися до людей, приборкати свій власний егоїзм. Він говорив: «Якщо стане вищою мораль – заживемо краще». Усім своїм життям, своїм прикладом доводив, що життя – це безперервний рух вперед, рух до поступу і звершень.

Присвятити себе людям… Упродовж своєї історії людство намагається вирішити це питання. Мені здається, що служіння людям, в першу чергу, пов’язане з умінням радіти й співчувати, співпереживати і тримати свою душу відкритою. Така людина здатна прийти на допомогу іншому, робити це не заради вигоди, не на показ, а безкорисливо, за велінням серця. Добрі справи люди здійснюють за наказом совісті, а не з примусу. Це і довів своїм життям Микола Михайлович Амосов – людина з великої літери.

Аліна Сидоренко,

учениця 8 класу Лисичанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 26,

член шкільного волонтерського загону «Духовність»

Рубрика - Правозащитник: