03.11.2016, 20:47

Українці можуть відпочити без візи у 38 країнах

Марина Началова | Всі новини автора

Останні роки українці з нетерпінням чекають безвізового режиму з Євросоюзом. Тоді кожен громадянин зможе відвідати будь-яку точку Європи з одним лише тільки паспортом, вистачило б грошей. І нехай довгий час розмови так і залишаються розмовами, але деякі скромні зрушення в даному напрямку все-таки є. На думку експертів, найближчим часом українці не зможуть подорожувати Європою без віз. І обіцянки так і залишаються обіцянками на невизначений термін.

З кожним наступним роком кількість українців, які обирають відпочинок за кордоном, значно збільшується. Внутрішній туризм зазнав зворотного процесу. Особливо за останні кілька років. Кількість відпочиваючих в Україні катастрофічно зменшилася. Працівники сфери туризму пов'язують це з втратою Криму.<

Хоча, люди які звикли відпочивати на морі продовжують це робити і політична ситуація не в змозі їм перешкодити. З'їздити в Крим не так вже й складно і туристи, які відчувають любов до півострова продовжують відпочивати саме там. Також Одеса стала вельми популярним морським напрямком і почала нарощувати список послуг і ціни.

Директори великих туристичних агентств впевнені, що туризм в країні швидше живий, ніж мертвий. І число внутрішніх і закордонних туристів буде тільки збільшуватися рік за роком, на щастя, передумови для цього є.

Прийдешній сезон буде роком Туреччини для українського туриста. Курорти цієї країни істотно знизили ціни у зв'язку з втратою російського туриста - одного з головних джерел доходу. Ціни впали дуже істотно, і турист з середнім достатком зможе дозволити собі дорогі п'ятизіркові готелі, ціни на які знизились ледь не вдвічі. Велика кількість туристів вже скористалися цією можливістю і залишилися вельми задоволені. Хоч деякі готелі і закрилися через низьке завантаження, інші зробили все, щоб турист залишився задоволений.

Працівники туризму вносять пояснення, що найохочіше українці вирушають відпочивати в країни з безвізовим режимом. Також важливо, щоб квиток на літак не коштував шалених грошей. Наприклад, Бразилія не вимагає віз і ціни на відпочинок цілком демократичні, але сам переліт буде коштувати в кілька разів більше тижня в непоганому готелі. І якщо на проживання та харчування турист витратить п'ять-шість сотень доларів, то переліт в обидві сторони потягне на дві тисячі.

Експерти радять звернути увагу також на Албанію. Багатьом вже набридли звичні курорти Єгипту і Туреччини. А ось в Албанії можна чудово відпочити за три сотні євро. Привітні люди, шалено низькі ціни на свіжі морепродукти, два моря. У кращих ресторанах можна повечеряти за порівняно невеликі гроші. Недооцінена новинка минулого сезону цілком може стати одним з основних туристичних напрямків в майбутньому.

На сьогоднішній день пересічний українець може поїхати аж в цілих тридцять вісім країн без візи, з одним лише закордонним паспортом. Серед них є і дуже цікаві туристичні напрямки: Албанія, Туреччина, Чорногорія, Грузія та інші. Ще в ряді країн віза оформляється прямо на кордоні, в короткі терміни, але це вимагає доплати: Єгипет, Шрі Ланка, Мадагаскар, Мальдіви.

Кількість внутрішніх туристів адекватно оцінити досить складно, так як для відпочинку всередині країни люди дуже рідко користуються послугами туристичних агентств. Адже набагато простіше поїхати в Одесу, наприклад, на власному автомобілі, орендувати житло по прибутті і відпочивати, скільки захочеться.

Також все більше людей надають перевагу не Криму, а Туреччині або Єгипту. І якщо заклади санаторного типу на півострові постраждали не так сильно в плані завантаження людьми, то приватні готелі зазнали краху. Що не дуже дивно, оскільки останні п'ять-десять років закордонний туризм став більш вигідним в плані ціни. А вже сама якість, сервіс і рівень готелів – тут закордонні курорти на кілька десятків років випередили у розвитку місцеві.

Є і люди, які підтримують і намагаються розвивати внутрішній туризм. Вони визнають, що якість відпочинку істотно нижча, але є і плюси. Не потрібно витрачати кілька сотень доларів на переліт і час на збір документів. В Україні є досить цікаві місця, які варті того, щоб їх відвідати. А витрати будуть набагато скромнішими. Вихідні в Карпатах обійдуться менш як у тисячу гривень, а тур у Львів – у півтисячі. Прихильники внутрішнього туризму резонно заявляють, що якщо ігнорувати курорти України – то вони так і залишаться на досить низькому рівні.

Як сьогодні, так і через роки залишаться прихильники внутрішнього туризму та поціновувачі закордонного відпочинку. Кожен правий по-своєму. На шляху до Євросоюзу і безвізового режиму потрібно розвивати не тільки економіку підприємств, а й туристичну галузь. Не потрібно забувати, що українці їздять за кордон не тільки в пошуках роботи, але іноді просто відпочивають на курортах або подорожують. Український курортний туризм бажано розвивати, а зробити це можна лише вкладаючи гроші в «національний продукт» - будь то техніка або курорти. Але, з іншого боку, мало хто схоче витрачати свої кровні грошові накопичення, які зароблялися не так і легко, на неякісний відпочинок, та ще й суттєво переплачувати.

Теги новин: