17.11.2016, 00:05

Дорожня карта змін у сфері соціального забезпечення ВПО та жителів непідконтрольних територій

Представники громадських організацій, що опікуються питаннями ВПО та інших осіб, постраждалих від бойових дій на Сході України, розробили дорожню карту для уряду. Про це повідомляється на сторінці "Донбасс SOS" в Facebook.

<

Цю новину Донбасу передає "Час Пик".

Протягом першого півріччя 2016 року було здійснено низку рішень щодо внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які унеможливлюють забезпечення ефективного надання соціальних виплат і послуг для ВПОта мають величезну кількість дискримінаційних норм, які суперечать міжнародному законодавству та Конституції України.

Зокрема:

Необхідність вирішення вказаних проблем та недопущення дискримінації вже неодноразово підкреслювали як національні громадські організації, так і представники міжнародної спільноти, як Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), спеціальний доповідач ООН з питань про права внутрішньо переміщених осіб Чалока Беяні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі. Зокрема, у своїй першій прес-конференції Голова Представництва Європейського Союзу в Україні зазначив, що для отримання другого траншу макрофінансової допомоги Україні необхідно вирішити питання щодо соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб.

У зв’язку з цим ми, представники громадських організацій, що опікуються питаннями ВПО та інших осіб, постраждалих від бойових дій на Сході України, розробили Дорожню карту для Уряду, яка була надана всім зацікавленим міністерствам.

Ми пропонуємо зробити наступні кроки задля вирішення питання щодо відновлення належного соціального забезпечення:

1. Внести зміни до Постанови КМУ №365 “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”, виключивши з неї дискримінаційні положення. Механізми контролю за соціальними виплатами для ВПО не повинні відрізнятися від механізмів контролю для всіх інших громадян України.

Контроль можливий лише за нарахуванням та отриманням адресної допомоги для ВПО, але він може здійснюватися додатково та виключно соціальними працівниками, без залучення правоохоронних органів. Водночас не може бути закладено жодного механізму “покарання” у вигляді відстрочки поновлення соціальних виплат на два чи шість місяців у разі підтвердження фактичного місця проживання.

2. Внести зміни до Постанови КМУ №505 “Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг”. Необхідно прив’язати розмір адресної допомоги до постійно зростаючого прожиткового мінімуму, що дозволить гармонізувати розрахунок усіх видів соціальної допомоги. Також необхідно внести зміни в частині можливості безстрокової подачі документів, що підтверджують працевлаштування, для відновлення права на отримання адресної допомоги у випадку її припинення внаслідок відсутності статусу офіційного працевлаштування.

3. Внести зміни до Постанови КМУ № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” щодо виключення обов’язковості надання довідки про взяття на облік ВПО під час оформлення пенсійних та соціальних виплат; відокремити процедури виплати грошової допомоги переміщеним особам згідно з Постановою Уряду № 505 від інших соціальних виплат та пенсій.

4. Спільно з представникам національних та міжнародних організацій розробити та затвердити механізм виплати пенсій громадянам, що проживають на непідконтрольних уряду Україні територіях Донецької та Луганської областей.

5. Скасувати постанову Уряду від 14 березня 2016 р. № 167 про проведення усіх соціальних виплат через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” як таку, що звужує права ВПО.

6. Провести аналіз законодавства України щодо забезпечення прав і свобод ВПО на відповідність міжнародним стандартам прав людини та положенням Конституції України та, у разі виявлення невідповідностей, запропонувати необхідні зміни.

Теги новин: