10.05.2017, 09:51

Як поводитися в горах: поради для новачків

Дарья Фетисова | Всі новини автора

В останні роки походи в гори стають все більш популярними серед любителів активного туризму. Люди вирушають у гори, щоб помилуватися гарними пейзажами, відчути чистоту і свіжість гірського повітря, і, звісно, екстрим. Такий вибір є ідеальним у всіх відношеннях. Справа залишається за малим — подбати про те, щоб подорож в гори запам'яталася масою яскравих вражень і позитивних емоцій. А для цього потрібно серйозно підготуватися.

Відпочинок в горах є одним з найкращих і водночас найнебезпечніших видів туризму. Якщо ви не знаєте основних правил поведінки в горах, ви можете потрапити в неприємні, а часом дуже небезпечні ситуації.<

Розгляньмо, як підготуватися до поїздки та як поводитися в горах

Перевірте прогноз погоди

Перш ніж ви підете на прогулянку в гори, ви обов'язково повинні дізнатися прогноз погоди на найближчі кілька днів. Якщо очікується дощ або гроза, потрібно відкласти поїздку. На мокрих каменях можна легко послизнутися і блискавки в горах б'ють частіше, ніж на рівнинній місцевості. Якщо гроза застала вас в горах, треба негайно спуститися вниз.

Знайдіть компанію

Навіть якщо ви віддаєте перевагу самостійним подорожам, ходити в гори потрібно з компанію. Під час таких прогулянок-сходжень можуть трапитися різні ситуації, з якими ви не зможете впоратися самостійно. Якщо у вас немає гідних кандидатів, візьміть для поїздки в гори гіда-екскурсовода, який не тільки покаже красиві місця в горах, але і допоможе уникнути небезпеки.

Слідкуйте за своїм здоров'ям

Якщо ви захворіли або відчуваєте легке нездужання, тоді відкладіть поїздку. У такому стані ви не зможете у повній мірі насолодитися відпочинком. А згодом ви зможете здійснити свою мрію і, наприклад, зійти на Говерлу - найвищу вершину Українських Карпат. Тим паче, що такі екстремальні тури є регулярними!

Дотримуйтесь правил безпеки

Щоб уникнути неприємностей, дотримуйтесь правил безпеки в горах. Якщо ви вирішили влаштувати пікнік в горах, ні в якому разі не вживайте алкоголь. Під його впливом у вас може порушитися координація, і можна легко посковзнутися, впасти і отримати травму. Крім того, намагайтеся уникати небезпечних місць в горах.

Дотримуйтесь туристичних маршрутів

Під час походів у гори, намагайтеся не відхилятися від туристичних маршрутів. На незвіданих стежках можна потрапити в пастку.

Як бачите, основні правила поведінки в горах прості та зрозумілі. Якщо їх дотримуватися, то проблем під час походів у гори можна уникнути. Повірте, такий відпочинок стане для вас незабутнім!

теги: