10.12.2021, 22:52

Корисні фінансові звички: як безпечно оплачувати карткою або смартфоном в інтернеті?

Олег Білоусов | Всі новини автора
оплата карткою

Якщо правда те, що життя людини визначається звичками, то і стан нинішніх і майбутніх особистих фінансів багато в чому залежить від саме них. Які корисні фінансові звички варто розвивати?

Звички – це повторювана, часто автоматична поведінка у повсякденних справах. У кожного є свої звички у спілкуванні, їжі й навіть водінні автомобіля, навіть якщо людина не усвідомлює їх. Повсякденні турботи, пов'язані з грошима, також засновані на звичках. Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 останнім часом навчила жителів планети більше довіряти інтернет-банкінгу: безконтактні платежі за допомогою платіжної картки або смартфона, покупки або перекази через інтернет – це здорові звички, які в умовах пандемії роблять кожен день більш безпечним та комфортним. Більше про можливості платіжної картки можна дізнатися на сайті http://www.mastercard.ua. Крім того, безготівкова оплата швидка та зручна, а транзакції, що здійснюються карткою або за допомогою смартфона, захищені. Однак варто пам'ятати про правила, які позбавлять вас ризику втратити гроші.

Як безпечно платити карткою?

Оплату карткою ставлять у пріоритет з кожним роком все більше українців. І не дивно, тому що це суттєво економить час. Платіжні термінали можна зустріти на кожному кроці, тому в гаманці рідко потрібно зберігати великий запас готівки. Однак буде не зайвим виконувати декілька нескладних правил.

Найважливіші правила безконтактних платежів

  • Ніколи та нікому не показуйте і не повідомляйте PIN-код

Перш за все, ніколи не записуйте свій PIN-код і тим більше не кладіть картку з кодом в гаманець. При знятті грошей в банкоматі або при онлайн-оплаті покупки захистіть PIN-код від сторонніх очей.

  • Друга карта – запасна

Хороша ідея – зробити в банку другу карту. Її можна носити в окремій кишені або зберігати в безпечному місці вдома. Друга платіжна картка може стати в пригоді, якщо ви втратите першу або її вкрадуть. Це дозволить вам мати постійний доступ до свого рахунку. У разі втрати карти обов'язково звертайтеся в банк з метою її блокування.

  • Пам'ятайте про безпеку безконтактних транзакцій

Не встановлюйте занадто високий ліміт оплати без необхідності вводити PIN-код. Правил не надто великої верхньої межі щоденних витрат варто дотримуватись при будь-яких операціях з використанням карти. При необхідності встановіть більший тимчасовий ліміт і знизьте його після здійснення більш коштовної покупки.

Безпека транзакцій при використанні смартфона

З мобільними платежами, такими як Google Pay або Apple Pay вам не потрібно носити з собою ні готівку, ні карту. Для цього достатньо портативного пристрою, найчастіше смартфона. Мобільні транзакції безпечні та зашифровані. Дані картки не зберігаються на телефоні та не повідомляються під час оплати. Однак, тут теж слід дотримуватися обережності.

  • Не відмовляйтеся від функції блокування доступу до телефону для зручності. Завжди встановлюйте PIN-код, а в ідеалі – біометричне блокування, що перевіряє особу шляхом сканування обличчя або відбитка пальця.
  • У разі втрати телефону повідомте банк про необхідність видалення токена карти зі смартфона. Також використовуйте додаток для визначення місця розташування та віддаленого блокування телефону. Якщо ви продаєте або постійно передаєте комусь свій смартфон, видаліть з нього інформацію про карти.

Платежі в інтернеті: як не обдурити себе?

  • Будьте обережними з онлайн-платежами. Використовуйте надійні сайти, перевіряючи їх справжність. Іноді шахраї створюють підроблені сайти, які оманливо нагадують справжні магазини або торгові сайти, що відрізняються в адресі тільки однією буквою.
  • Не переходьте за підозрілими посиланнями, які отримали через електронну пошту або месенджери, не завантажуйте вкладення з невідомих джерел. Пам'ятайте, що банк та інші установи не будуть просити вас надавати конфіденційні дані.

Дотримання цих нескладних правил розвине у вас корисні фінансові звички, які допоможуть убезпечити ваші фінанси від різного роду шахраїв та аферистів.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: