22.03.2024, 12:34

В Укренерго розповіли про пошкодження, аварійні відключення та стан енергосистеми після масованого ракетного удару

В Укрэнерго рассказали о повреждениях, аварийных отключениях и состоянии энергосистемы после массированного ракетного удара

Ракетна атака росіян вранці 22 березня по енергетичній системі України була найбільшою за весь час. Атака була здійснена по різних регіонах України, по теплових та гідроелектростанціях, а також по магістральних підстанціях, якими управляє "Укренерго".

Є пошкодження енергетичних об’єктів у багатьох регіонах, особливо дісталося Харкову, де масштаб пошкоджень більший, ніж у інших регіонах. Росіяни били в різні об’єкти енергосистеми – генерацію, високовольтні підстанції, підстанції операторів розподілу. Про це розповів голова НЕК "]]>Укренерго]]>" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону, повідомляє Час Пік.

"На жаль, є обмеження енергопостачання в різних регіонах України, переважно на лівому березі Дніпра. Підкреслюю, це контрольовані обмеження щоб система працювала цілісно...

Підкреслюю, що людей і кваліфікації у нас достатньо для швидкого подолання наслідків віроломної атаки. Ще раз наголошую, енергосистема працює цілісно. Всіх споживачів, всіх українців прошу набратися терпіння і не піддаватися паніці. Це вже ставалося, енергетики працюють і роблять все можливе щоб енергопостачання у постраждалих регіонах було відновлено у найкоротші терміни", – зазначив Кудрицький.

Як зазначили в НЕК "Укренерго", незважаючи на те, що РФ здійснила найбільшу з початку повномасштабного вторгнення комбіновану атаку на українську енергосистему, після ранкового обстрілу України блекауту не сталося.

Споживання електроенергії вимушено обмежено в семи областях:

  • Дніпропетровська,
  • Донецька,
  • Кіровоградська,
  • Одеська,
  • Полтавська,
  • Сумська,
  • Харківська.

Пошкоджені десятки об’єктів енергосистеми: теплові та гідроелектростанції, магістральні мережі НЕК "Укренерго", мережі обленерго. Найважча ситуація в Харківській, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях.

Обмеження енергопостачання у постраждалих областях оперативно відновлюватиметься у три етапи:

  • повернення живлення критичній інфраструктурі,
  • населенню,
  • промисловості.

"Нам потрібно певний час пройти з цими обмеженнями електропостачання в областях, щоб ми могли всіх заживити за резервними схемами та подати всім світло. У нас складна ситуація в Харкові. Ворог намагався уразити абсолютно всі енергооб’єкти, які живлять місто. Роботи триватимуть цілодобово, поки всім споживачам не буде повернуте енергопостачання", – наголосив Кудрицький.

Як повідомляло Міненерго, після ракетного удару ЗАЕС вкотре опинилася на межі блекауту.

"Сьогодні, 22 березня 2024 року, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України.

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна", - ]]>йдеться ]]>у повідомленні.

Об 11:00 в "Укренерго" повідомили, що ремонтні бригади повернули в роботу лінію 750 кВ й ЗАЕС вже заживлена за двома лініями.

"Для підтримки безпечної роботи енергосистеми залучена аварійна допомога з енергосистем Румунії, Словаччини, Польщі.

Аварійно-відновлювальні роботи триватимуть 24/7 до повного відновлення живлення споживачів", - повідомили в НЕК "Укренерго".

Читайте також: "Загрози прориву греблі немає. Але руйнування серйозні": "Укргідроенерго" про наслідки ракетного удару по "ДніпроГЕС"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк