27.03.2024, 22:41

Які фруктові дерева та ягідні кущі треба садити навесні – корисні поради

Олег Білоусов | Всі новини автора
плодові дерева та кущі

Найбільшою перевагою фруктових дерев та ягідних кущів у саду є те, що смачні та свіжі плоди завжди буквально у вас під рукою. Ними можна насолоджуватися в сезон, сушити, в'ялити чи консервувати на зиму. Ще однією перевагою є естетична цінність: багато плодових дерев та кущів у період цвітіння дають красиві декоративні квіти (наприклад, малина, аґрус, чорниця). При цьому ягідні кущі порівняно легко вирощувати – наприклад, такі види, як малина та смородина, не вибагливі до типу ґрунту, вологості та сонячного світла.

Садівники вже давно сперечаються про те, в який період краще саджати плодові дерева і коли це взагалі можна робити. Однозначної відповіді немає: багато залежить від цього, які саме саджанці плодових культур мають на увазі. Однак більшість все ж таки схиляється до того, що найкращий час для посадки кущів та плодових дерев – осінь, а саме період з жовтня до перших заморозків, і на це є кілька причин.

По-перше, у куща чи дерева є осінь, вся зима та весна, щоб розвинути свою кореневу систему та прижитися на новому місці, коли він може бути готовий плодоносити. По-друге, це також час, коли немає спеки, а вологість землі та повітря дуже сприятлива для здорового та швидкого зростання таких культур.

Однак деякі породи дерев та кущів набагато безпечніше садити навесні. Це саме ті культури, які люблять тепло і менш терпимі або зовсім не переносять низьких температур. Їх садять навесні, щоб у них були більш сприятливі умови для вкорінення в ґрунті, оскільки молодому плодовому дереву зі слаборозвиненою кореневою системою пережити заморозки буде дуже важко. Коли б ви не вирішили зайнятися облаштуванням свого саду, консультанти компанії «Кліома Сервіс» будуть раді допомогти вам вибрати відповідні культури та час їх посадки. Команда експертів може дати вам пораду про найкращі методи посадки в різні пори року з урахуванням конкретних потреб кожного виду рослин. Незалежно від того, чи вирішите ви розпочати свій садовий проєкт навесні або в будь-яку іншу пору року, на сайті компанії https://klioma.com.ua/ua/ ви отримаєте гарантію, що ваші рослини процвітатимуть у новому середовищі. Тут вам допоможуть вирішити всі питання, пов'язані з садівництвом.

Які дерева та кущі краще садити навесні?

Весною найкраще садити кісточкові плодові кущі, такі як:

  • Аґрус: невибаглива та зимостійка рослина, яка любить сонце; плодоносить з 2-3 років.
  • Смородина: любить сонце та півтінь, швидко розростається та дає рясні врожаї.
  • Малина: любить сонце і добре дренований ґрунт; плодоносить на другий рік після посадки.
  • Ожина: любить сонце та родючий ґрунт; плодоносить на другий рік після посадки.
  • Жимолість: тіньовитривалий кущ, який невимогливий до ґрунту; плодоносить з 3-4 років.
  • Йошта (гібрид смородини та аґрусу): невибагливий та зимостійкий кущ; плодоносить із 3-4 років.

Що стосується плодових дерев, тобто кілька видів культур, які не переносять морозів, тому їх краще садити навесні, тоді вони встигнуть зміцніти до настання зими, і це:

  • абрикоса,
  • персик,
  • нектарин,
  • вишня,
  • черешня,
  • слива,
  • незимостійкі сорти груш.

Як посадити фруктові дерева та кущі?

Насправді в цьому процесі немає нічого складного, якщо дотримуватись деяких рекомендацій досвідчених садівників.

  • По-перше, вам необхідно підготувати відповідний ґрунт, компост і озброїтися інструментами. Потім виберіть потрібне місце для ваших саджанців – не забувайте, що їм повинно вистачати місця для зростання. Чому важливі відстані? Тому що і дерева, і плодові кущі потребують певної кількості сонячного світла, а в занадто густій посадці цього досягти дуже складно.
  • Викопайте яму відповідного розміру і, тримаючи дерево над нею під прямим кутом, присипте її ґрунтом, поки він не покриє коріння. Постарайтеся, щоб після їх засипки рослина була посаджена на тій же висоті, на якій вона росла в горщику, а якщо ви саджаєте дерево з голим корінням, стежте за тим, щоб коренева шийка була над землею.
  • Обережно вставивши рослину в землю – не надто глибоко і не надто мілко – акуратно струсіть рослину. Це дозволить корінням краще прижитися в землі. Утрамбуйте ґрунт навколо рослини та ретельно полийте її.
  • Якщо у вас дуже тендітний саджанець, його можна стабілізувати, підв'язавши до опори.

Садити дерева та кущі рекомендується в похмуру та безвітряну погоду, уникаючи періодів заморозків. Вибирайте сорти, які найбільше підходять для вашої місцевості, враховуючи кліматичні особливості вашого регіону.