27.03.2024, 08:46

Переваги спаржі для здоров’я. Як зварити спаржу

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Безсумнівно, сьогодні здорове харчування стало модним. Вживання фруктів і овочів дуже важливо для нормального функціонування організму. Брокколі, цукіні, брюссельська капуста, а може спаржа? Якими властивостями володіють ці недооцінені овочі? Чи знаємо ми, які вітаміни містить спаржа? Як варити спаржу? Цю інформацію ви знайдете в статті. Також як приготувати спаржу ви знайдете на сайті thepage.ua.

На жаль, в Україні спаржа вважається “продуктом розкоші”, тому споживають її дуже мало. Знання про ці чудові овочі теж мізерні.

Спаржа, безсумнівно, є одним з найбільш низькокалорійних овочів, адже в 100 г міститься всього 22 кКал., Крім того, вона дуже поживна і містить велику кількість білка.

Фахівці рекомендують їсти спаржу, тому що вона легкозасвоювана і ніжна, тому практично не викликає побічних ефектів. Також вони не навантажуєте печінку і нирки.

Які вітаміни містить спаржа?

Фахівці рекомендують вживати в їжу спаржу, тому що вона містить різні види вітамінів. Вони є цінним джерелом вітаміну С, вітаміну К і вітамінів групи В. Вони також забезпечують велику кількість вітаміну А, який необхідний для правильного функціонування зору, шкіри, волосся та нігтів. Крім того, ці овочі містять такі цінні поживні речовини, як залізо, калій, магній, фосфор, селен і фолієва кислота.

Харчові та оздоровчі властивості спаржі

Спаржа - це надзвичайно корисна овочева культура з численними харчовими та оздоровчими властивостями. Ось деякі з них:

  • покращення роботи травної системи завдяки високому вмісту клітковини;
  • запобігання розриву капілярів;
  • підвищення згортання крові;
  • зниження рівня холестерину;
  • протизапальні властивості, знімають симптоми артриту та ревматизму;
  • запобігання затримці води в організмі та утворенню варикозного розширення вен;
  • невелика кількість натрію, можна вживати людям з гіпертонією;
  • легка сечогінна і проносна дія,

Як приготувати спаржу?

Спаржу можна приготувати різними способами, але її завжди потрібно варити. Варену спаржу можна подавати окремо, поливши класичним соусом бешамель або скропивши лимонним соком і посипавши смаженим насінням. Їх можна готувати у вигляді крем-супів або як доповнення до салатів, тартів, піци чи різотто. 

Приготування спаржі у воді

Зелену спаржу треба варити в підсоленій воді з дрібкою цукру. Також можна додати трохи вершкового масла. Білу спаржу солити не можна.

Готуючи спаржу стоячи, найкраще нещільно зв’язати її ниткою, щоб вона стояла вертикально та рівномірно готувалася. Готуйте спаржу під кришкою на середньому вогні. Якщо ми готуємо спаржу лежачи, каструлю накривати не потрібно. Час варіння зеленої спаржі менший, ніж час варіння білої спаржі.

Зелену спаржу слід варити приблизно 10 хвилин, а білу – приблизно 15. Час варіння спаржі залежить від її товщини. Перевіряти їх м'якість найкраще виделкою. Зварена спаржа повинна бути м’якою, але не розвалюватися. Важливо не переварити їх.

Будьте обережні зі спаржею, якщо у вас хронічні проблеми з нирками або подагру. Зелена спаржа має високий вміст пуринів, які можуть викликати накопичення сечової кислоти в організмі

теги: