02.03.2024, 15:49

Компенсація за земельні паї, що залишилися в окупації або заміновані: В ОВА дали роз'яснення

Віктор Білий | Всі новини автора

Компенсації за землі, що залишаються окупованими, замінованими або на яких безпосередньо велися бойові дії, не передбачено. Це пов'язано з тим, що ці землі не є втраченою власністю і будуть повернуті після деокупації.

Про це повідомив заступник начальника управління - начальник відділу агропромислового розвитку управління соціально-економічного розвитку територій Старобільської РДА Роман Кривошлик, передає Час Пік.

"Компенсацію за паї поки не передбачено і навіть не може бути передбачено", - зазначив Кривошлик.

За його словами, визнати паї втраченими - це означає визнати регіони окупованими назавжди, тобто визнати їх російськими. "Але держава та світова спільнота визнають їх окупованими тимчасово. Тому земельні паї вважаються таким майном, яке не є втраченим, а буде через деякий час повернуто, і ним можна буде користуватися за призначенням".

Деякі з пайовиків проводять паралель із компенсацією за зруйноване житло в окупації, отримати яку зараз можливо.

Цю паралель Роман Кривошлик називає некоректною через те, що у випадках із компенсацією за зруйноване житло йдеться про справді втрачене майно. Адже той факт, що житло є зруйнованим і не підлягає використанню за призначенням (на відміну від земельних паїв), підтверджується документально.

У цьому контексті постає питання: як бути із повністю замінованими землями сільгосппризначення, наприклад, Сватівського району Луганської області? Як можна гарантувати їх використання за призначенням навіть після деокупації?

Заступник директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любов Безкоровайна з цього приводу заявила, що юридично такі паї нічим не відрізняються від тих, які нині за більш-менш "мирних" умов обробляються під окупацією.

"По-перше, для підтвердження замінування потрібне обстеження, а це можливе лише у разі припинення бойових дій та деокупації. По-друге, поки не існує навіть карт мінних полів. По-третє, під час війни та інші землі області можуть стати такими ж замінованими, як у Сватівському чи Сєвєродонецькому районах", - повідомила вона у коментарі "]]>Острову]]>".

Читайте також: На двох шахтах Луганщини демонтують та вивозять до РФ обладнання

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк