28.03.2024, 08:03

Віджимання житла в "ЛНР": що означає новий "закон" про конфіскацію "безхазяйних" квартир та будинків

квартиры

На окупованій території Луганської області активно взялися за віджимання квартир та будинків, із яких господарі виїхали. Людям поставили нереальні умови для збереження майна.

У мережі пояснили, що означає новий "закон" окупаційної влади Луганщини, який дозволяє конфіскацію "безгоспного" майна на користь "республіки", передає Час Пік.

Окупанти у стислі терміни видали "закон", який регулює передачу квартир та будинків у власність "ЛНР", якщо законних власників немає на місці. За словами так званих "чиновників", існує запит на заселення до квартир "молодих сімей, які їх потребують". За фактом, у регіоні починається свавілля з віджиманням нерухомості.

Як визначатиметься "кинута" нерухомість?

"Невнесення плати за житло та неоплачена комуналка протягом року до дня виявлення житлового приміщення, що має ознаки безгосподарного майна".

Пояснення. Житло виявили 27 березня 2024 року, якщо комуналка не платилася з 27 березня 2023 року, житло вважається покинутим.

"Відсутність відомостей про зареєстроване право власності на житлове приміщення у Єдиному державному реєстрі нерухомості".

Пояснення. Для цього потрібно мати російські документи, що підтверджують право власності. Зробити це без російського паспорта неможливо.

"Невикористання житлового приміщення, яке у тому числі створює загрозу його безпеці (будинок/квартира/ кімната), безпеці для життя та здоров'я інших осіб".

Як зазначають у мережі, у цьому питанні все залежить від тих, хто оцінює рівень загрози. Тобто, відкривається можливість для корупційних схем.

Хто виявлятиме "безгоспне" житло?

"Органи місцевого самоврядування ЛНР самостійно здійснюють дії щодо виявлення, обліку та прийняття житлових приміщень, що мають ознаки безгосподарного майна".

Як радять у мережі, єдина можливість вирішити питання з таким "виявленням", якщо людина не перебуває на місці, - діяти через знайомих чи родичів через хабарі.

"Відомості про житлові приміщення, що мають ознаки безгосподарного майна, можуть надходити від фізичних та юридичних осіб".

Тобто будь-хто, у кого "є зуб", може написати донос на сусіда про те, що той не проживає в квартирі.

Як дізнатися, що житло стало "безгоспним"?

"Протягом 10 днів з дня виявлення покинутого житла, інформація про нього розміщується на сайті органу місцевого самоврядування, а також у доступних місцях біля входу до житлового приміщення", - йдеться у "законі".

Які вимоги виставляють до власників?

Власників зобов'язують протягом 30 днів з'явитися до окупаційного органу з документами, які в тому числі підтверджують право власності. У мережі рекомендують дізнатися про свої реквізити на комунальні послуги, якщо є борг, сплатити його хоча б частково через знайомих чи родичів, які можуть перебувати в окупації, щоб зменшити шанси потрапляння житла до списку "безгоспного".

У публікації використовувалися матеріали Telegram-каналу "]]>Луганский хлопец]]>".

Читайте також: "Недогромадяни РФ", або Як мешканців Лисичанська "кинули" з пенсіями

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк