24.03.2024, 15:04

"Україна тут ні до чого": В ISW озвучили, хто відповідальний за теракт у Підмосков'ї

Віктор Білий | Всі новини автора

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), ймовірно, причетне до теракту в "Крокус Сіті Холлі" у Підмосков'ї, який стався 22 березня.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

Влада РФ заявила, що затримала чотирьох нападників і ще сімох людей, причетних до теракту в концертному залі "Крокус Сіті Холл" 22 березня, у п'ятницю, в результаті якого, за даними російської влади, загинули щонайменше 133 цивільні особи.

Російські джерела переважно стверджують, що всі нападники є громадянами Таджикистану, а представник МВС Росії Ірина Волк заявила, що жодна з осіб, яка нібито вчинила напад, не є громадянами Росії.

Водночас у Росії також поширили кадри, на яких російські силовики допитують людей, які або погано розмовляють російською мовою, або спілкуються через перекладачів.

"ІДІЛ Amaq взяв на себе відповідальність за атаку в ніч на 22 березня, стверджуючи, що бойовики напали на "великі збори християн" на околиці Москви", - нагадують експерти.

Пізніше агентство опублікувало розмите зображення чотирьох бойовиків, стоячи перед прапором Ісламської держави стверджували, що зробили "найжорстокішу атаку за роки".

"Дуже малоймовірно, що ІД здійснила атаку за наказом українських спецслужб, про що стверджували кілька російських джерел. Інформаційне агентство Amaq є центральним медіа-підрозділом ІД. ІД не буде фальшиво заявляти про напад, який могла бути здійснена однією християнською державою проти іншої (або Кремлем проти власного народу Росії в якійсь операції під фальшивим прапором), тому що наслідки здійснення нападу ІД за наказом переважно християнська країна зашкодить репутації ІД в середовищі салафітсько-джихадистської спільноти", - додали експерти.

За оцінкою аналітиків, це повідомлення узгоджується з "точки зору стилю, брендингу та мови з попередніми заявами Amaq щодо інших атак".

За оцінками ISW, ІДІЛ з великою ймовірністю відповідає за напад на "Крокус Сіті Холл".

Читайте також: Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Холлі": ГУР відкидає звинувачення Путіна, що терористи втекли в Україну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк