01.03.2024, 12:37

Вчергове російська сторона починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76 - Лубінець

24 января в Белгородской области РФ разбился военный самолет Ил-76

Уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила, що Росія готова передати тіла українських полонених, які нібито загинули під час падіння літака Іл-76 під Бєлгородом 24 січня.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов та український омбудсмен Дмитро Лубінець прокоментували заяву Москалькової, повідомляє Час Пік.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов повідомив українським ЗМІ, що Україна неодноразово зверталася до РФ з приводу передачі тіл нібито загиблих на борту Іл-76 військовополонених.

"Робота в цьому напрямку триває. Як і розслідування щодо обставин того, що насправді відбулося з бортом Іл-76, і хто насправді там знаходився. Контакт із цього приводу є. Коли можна буде говорити про результати, ми повідомимо", - сказав Юсов.

Як заявила Москалькова, вона обговорює це питання з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем, й стверджує, що надала українському омбудсмену всі відповіді на запитання щодо інциденту.

"Для цього все необхідне з погляду процедури є… Тіла можуть бути передані згідно з існуючими процедурами...

Щодо тіл – я відразу ж повідомила, що у нас є підтвердження й всі ДНК, які, на думку експертизи, дозволяють зробити ідентифікацію особи...", – заявила Москалькова.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець у свою чергу заявив, що Росія досі не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії.

"Позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", - написав омбудсмен у Telegram.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився військовий літак Іл-76. У Генштабі ЗСУ заявили, що літак міг перевозити ракети для ЗРК С-300. У Міноборони РФ стверджують, що у літаку нібито перебували 65 полонених українських військовослужбовців, шість членів екіпажу та троє супроводжуючих.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк