06.03.2024, 22:05

В Україні скоротять кількість вишів: інформація з Верховної Ради

Марина Гончар | Всі новини автора
внз

Україна спостерігає тенденцію до скорочення кількості вищих навчальних закладів, основна причина цього явища полягає у фінансових труднощах та зменшенні кількості потенційних студентів.

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина прокоментувала ситуацію із системою вищої освіти в країні, передає Час Пік.

Наразі тривають обговорення про збалансованість кількості університетів в Україні, що є надто великою в порівнянні з реальним попитом. Умови війни, за яких багато потенційних абітурієнтів покинули країну, роблять цю проблему ще більш актуальною.

Вихід пані депутат бачить в об’єднанні навчальних закладів і цей процес вже триває:

"Ми вже багато років говоримо про те, що в Україні справді забагато закладів вищої освіти. Тому в останні роки поступово триває процес об’єднання університетів. Чекати ніколи, зараз війна, коштів не вистачає, як і дітей, тому потрібне якнайшвидше об’єднання ЗВО та інший погляд на інфраструктуру освіти", - зазначила Юлія Гришина.

Однак у цьому питанні, за словами парламентарки, треба діяти обережно. Вона вважає, що Україні потрібна "зрозуміла та прозора стратегія", щоб викладачі, студенти та абітурієнти заздалегідь знали, які виші спіткає така доля.

Читайте також: Оновити військово-облікові дані можна буде без відвідування ТЦК: як це зробити

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк