26.03.2024, 18:17

Зеленський звільнив Данілова з посади секретаря РНБО і призначив на його місце голову СЗР

Марина Гончар | Всі новини автора
данілов

Президент України Володимир Зеленський звільнив секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова та очільника Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка.

Відповідні укази опубліковані на сайті президента. Причини таких кадрових рішень не розкриваються, передає Час Пік.

Водночас президент назначив звільненого Литвиненка на посаду секретаря РНБО. Місце очільника Служби зовнішньої розвідки обійняв Олег Іващенко, який раніше був першим заступником начальника Головного управління розвідки Міноборони.

Данілов був тринадцятим секретарем РНБО України і обіймав цю посаду з 3 жовтня 2019 року.

Олексій Данілов був одним з найбільш відданих і публічних членів команди президента Володимира Зеленського. В численних інтерв'ю ЗМІ як до, так і під час повномасштабного військового вторгнення він коментував широкий спектр питань - від політичних суперечок до можливого розвитку подій на фронті.

До цього Данілов був відомий здебільшого на Луганщині, де певний час обіймав посади мера Луганська і голови обласної державної адміністрації. У 2006-2007 роках був депутатом Верховної ради від "Блоку Юлії Тимошенко".

На посаді секретаря РНБО Олексій Данілов запам'ятався гучними заявами, а також тим, що фактично перетворив цей орган з "політичного відстійника" на активний інструмент реалізації задумів президента.

Зокрема, саме за допомогою РНБО у 2021 році були введені тисячі санкцій проти кримінальних авторитетів, контрабандистів, проросійських політиків і підконтрольних їм ЗМІ.

Що відомо про Олександра Литвиненка

Литвиненко народився 27 квітня 1972 у Києві. Службу зовнішньої розвідки він очолював з 23 липня 2021 року. До цього, з 4 квітня 2014 року до 13 серпня 2019 року, був заступником секретаря РНБО.

У 1994 році Литвиненко закінчив Інститут криптографії, зв’язку і інформатики Академії ФСК РФ за спеціальністю прикладна математика, у 2009 році - Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю правознавство, а у 2013 — Королівський коледж оборонних наук (RCDS) у Великій Британії.

Литвиненко також є доктором політичних наук, професором, а також заслуженим діячем науки і техніки України, держслужбовцем другого рангу та генерал-майором запасу.

Читайте також: В Україні відзначають День Національної гвардії

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк