22.05.2024, 12:59

Влітку все може значно погіршитися, - голова правління НЕК "Укренерго" щодо ситуації в енергетиці

Летом все может значительно ухудшиться, - глава правления НЭК "Укрэнерго" о ситуации в энергетике

Майбутня ситуація в енергетиці залежатиме від кількох факторів. Один із факторів, який взагалі дуже важко прогнозувати – це нові обстріли. Зараз прогноз на літо складний.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів в ]]>інтерв'ю]]> українським виданням, чи зміниться в Україні ситуація з енергетикою з настанням літа і чи буде наступна зима важкою, з урахуванням завданих енергетичному сектору збитків, повідомляє Час Пік.

За словами Кудрицького, майбутня ситуація в енергетиці залежатиме від кількох факторів, зокрема, від:

  • можливості розширення імпорту електроенергії з Європи,
  • можливості уникнення нових обстрілів,
  • швидкості відновлення пошкоджених об'єктів,
  • готовності українців та бізнесу дотримуватись енергоефективного способу життя.

За його словами, літня спека значно збільшить рівень споживання електроенергії в Україні, а отже, зросте ризик більш частого застосування графіків відключень.

"Я хотів би, безумовно, всіх порадувати, сказавши, що зараз – найгірша ситуація з можливих. Але це було б неправдою. Насправді під час літньої спеки споживання може бути суттєво вищим, ніж спостерігається зараз. Також треба враховувати, що влітку буде спостерігатися мінімум потужності, яку дають атомні станції. Це пов’язано з плановими і невідворотними ремонтами на АЕС, яких технологічно не можна уникнути. Також влітку будемо мати менше водних ресурсів, які використовують наші гідроелектростанції. Тому влітку є декілька факторів, які можуть спричинити більший навіть дефіцит, ніж є зараз. Ну, і звичайно фактор, який взагалі дуже важко прогнозувати – це нові обстріли, які також можливі. Тому говорити, що зараз у нас ситуація найгірша з можливих – не можна", - зазначив голова правління НЕК "Укренерго".

За його словами, також слід бути готовими до відключень у зимові місяці.

"Наразі ситуація дійсно непроста, оскільки ми втратили значну частину енергогенерації. Важко передбачити, скільки часу знадобиться енергетикам на відновлення об’єктів та їх повернення в мережу. Деякі об’єкти, можливо, не підлягатимуть відновленню. Але однозначно можна сказати, що взимку навантаження на енергосистему буде великим", - сказав Володимир Кудрицький.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк